Na rubu znanosti: Slobodne samodostatne zajednice

10.05.2022.

13:28

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Emisiju Na rubu znanosti: Slobodne samodostatne zajednice prikazujemo u ponedjeljak 16. svibnja u 21:10 na Trećem.

Dvadeseto stoljeće donijelo je svijet koji je počeo postajati sve kompleksniji. S kompleksnošću nastajali su sve kompleksniji protokoli upravljanja tim sve većim sustavima, a s 21. stoljećem sve je to još i nadgrađeno informatičko - komunikacijskom tehnologijom.

Prilagodba sustavu postala je uvjet života, ali njegovi konci nisu više u rukama pojedinca. Zato su ljudi zadnjih desetljeća u situacijama da se nanovo moraju izmisliti, pa čak i nanovo otkrivati načine kako su njihovi preci živjeli prije samo koje stoljeće.

Ideja slobodnih samodostatnih zajednica počela se širiti u 21. stoljeću, sa razumijevanjem u kakvu vrstu ovisnosti suvremeni sustav dovodi čovjeka - od proizvodnje hrane do pitanja interakcije s drugim ljudima ili sudjelovanja u donošenju odluka koje se tiču čovjekova života. No, što je to uopće slobodna samodostatna zajednica? Kako bi trebala funkcionirati? Oko čega se okuplja? Postoji li uopće neki zajednički nazivnik za takve zajednice?

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!