Ove srijede preporučujemo na radiju

23.11.2022.

07:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Zašto bi ikakav razvod, pa makar i istarski, tematski pripadao emisiji o jeziku? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Zašto autorski dvojac David Kapac i Andrija Mardešić svoj film Stric koji idući tjedan kreće u kino-distribuciju opisuju kao "božićno ostvarenje u kojem je nešto krenulo po zlu?". Kako se kontroverzni švedski redatelj Ruben Oestlund u kanskom pobjedniku Trokut tuge poigrao s pitanjem klasa u suvremenom društvu? Na koji način globalni kapitalizam utječe na jednu vrckavu katalonsku obitelj drami Alcarras, berlinskom laueratu i ovogodišnjem španjolskom oskarovskom kandidatu? Na ta pitanja odgovaramo u emisiji Licem u lice od 10:05.  

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kako utječemo na ptičji svijet? Što o pticama saznaje čovjek koji ih prati pola stoljeća.- poslušajte u emisiji Divni novi svijet u 12:30.  

Divni novi svijet

Divni novi svijet

Foto: HRT / HRT

U emisiji Oko znanosti od 13:10 govorimo o materijalu koji je promijenio svijet. O tom prozirnom materijalu – staklu o njegovoj važnosti od antike do svemirskog doba bit će riječi u današnjoj emisiji.

Po vašem izboru
od 14:05 slušat ćete pjevača Juru Stublića.  

Od 15:30 možete pratiti izravni prijenos rasprave o državnom proračunu iz Hrvatskog sabora.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Mire Šincek: Domišljatost crnog kosa.

U Večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 donosimo: Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježavamo od 15. studenoga do 15. prosinca, a mi vam predstavljamo aktivnosti Udruge Pragma. Pozivamo vas i na Sa(n)jam knjige u Istri - Pulski festival knjiga i autora, a provjerili smo i kako umjetnici vide život na selu.  

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete slušati emisiju Radioteka koju uređuje Danijel Turk zagrebački DJ s više od 20 godina prisustva na domaćoj i međunarodnoj klupskoj sceni. Raznolikost njegova glazbena izričaja oblikovana je kroz višegodišnje rezidencije u najboljim hrvatskim klubovima i mnogobrojnim gostovanjima u klubovima i festivalima po Europi.   

Radioteka

Radioteka

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U vizualnom kodu
od 9 sati poslušajte razgovor s kustosom Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Klaudijem Štefančićem o izložbi akademske kiparice Nike Radić. Govorit ćemo i o retrospektivnoj izložbi američkog slikara Seana Scullyja u Muzeju suvremene umjetnosti. Možete čuti i razgovor sa Sanjom Šantak o njezinoj fotografskoj izložbi u Galeriji na katu, koju je nazvala "Ono što sam htjela".  

U vizualnom kodu

U vizualnom kodu

Foto: HRT / HRT

Sve je više dokaza da stručno korištenje botoxa ili buttulinum toxina, najpoznatijeg kao "brisača" bora, sprječava bol kod raznih poremećaja. O istraživanju botoxa u liječenju boli poslušajte u emisiji Znanost i društvo od 13 sati.   

Znanost i društvo

Znanost i društvo

Foto: - / -

U Pričama iz romantizma od 13:30 donosimo snimku koncerta s francuskog festivala oksitanskog radija u Montpellieru. U drugoj polovici srpnja grad Montpellier, smješten na jugu Francuske blizu Mediteranskoga mora, vrvi klasičnom i jazz-glazbom, ponajviše opernim priredbama, ali i koncertima i filmovima. U nastavku poslušajte odabir glazbe s recitala irskoga pijanista, Barryja Douglasa koji je odabrao program romantičarskih skladatelja.  

Priče iz romantizma

Priče iz romantizma

Foto: HRT / HRT

Među najvažnijim skladateljima madrigala u ranom 16. stoljeću bio je frankoflamanski polifoničar Jacques Arcadelt. U Ranoglazbenom punktu od 16:30, izbor iz njegova vokalnog opusa slušamo u izvedbi ansambala Cappella Mediterranea i Doulce Memoire.  

Ranoglazbeni punkt

Ranoglazbeni punkt

Foto: HRT / HRT

Brigitte Lesne, pjevačicu, sviračicu te utemeljiteljicu ansambla za glazbu srednjovjekovlja "Discantus" i suosnivačicu renesansnog sastava "Alla Francesca" u Tumačima glazbe od 19 sati čut ćemo u izvedbama skladbi sabranih u "Kanconijeru iz Bayeauxa" nastalom u ranom 16. stoljeću.   

Tumači glazbe

Tumači glazbe

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati u Izlogu sadašnjice donosimo snimku koncerta posvećenog nedavno preminulom istaknutom skladatelju 20. stoljeća iz Litve, Broniusu Kutavičiusu. U drugome dijelu emisije donosimo dvije izvedbe s rujanskog koncerta Bergenske filharmonije - djelima Kristine Tjøgersen i Johna Adamsa ravna Edward Gardner.     

Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Foto: HRT / HRT

Drugi dio eseja Jacquesa Rancièrea o Godardovom serijalu povijesti filma pod nazivom "Godard, slika i povijest" objavljujemo u Ogledima i raspravama od 23 sata. 

Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!