Ovoga petka preporučujemo na radiju

23.09.2022.

07:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Akuzativ imenice "mati" ne treba uvijek razumijevati u negativnom kontekstu, dapače! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Zbog čega je Šibenik prošloga tjedna bio književno središte ne samo Hrvatske, nego i cijele regije? Kako filozofkinja i sociologinja Renate Salecl u knjizi "Strast prema neznanju" razotkriva tu neobičnu strast našega vremena „postistine“ i ravnodušnosti, doznajte u Kutiji slova od 10:05 u kojoj analiziramo roman Marije Andrijašević "Zemlja poslije sutona".

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o ženama za volanom i ženama u autoindustriji.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Najjeftinija energija budućnosti, ona dobivena fuzijom, što se testira u Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru ili ITER-u i dosadašnja eksperimentalna dostignuća u fuziji, jedna su od tema emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. O tome govore Pietro Barabaschi i Tonči Tadić.

Analiziramo zašto i kako bi se prijedlozi reforme o visokom školstvu i znanosti, prema mišljenju Ivana Obadića, trebali promijeniti, kao i najnovije snimke Neptuna i Marsa, koje je poslao svemirski teleskopJames Webb.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Stigla nam je jesen i sa sobom donijela mnoštvo darova... kestene, gljive i šareno lišće. Kako su se u berbi jesenskih plodova snašle Mudrice poslušajte u ovotjednoj emisiji od 13:45.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

U emisiji S domaće pop i rock scene od 14:05 najavljujemo koncert Darka Rundeka u Puli, festival "U zagrljaju glazbe, kamena i mora" u Vrsaru na kojem sudjeluju Urban & 4, Božo Vrećo, Gibonni i Real Queen Tribute Band. Predstavljamo kompilaciju "Best of Evo ruke" te slušamo nove singlove koje su objavili Vatra, Ivan Grobenski, Gina i drugi.

S domaće pop i rock scene

S domaće pop i rock scene

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Tragu vjere od 18:05 donosimo izvještaj s jedanaestog Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji je pod geslom "Gore srca" održan u Bjelovaru. Čut ćemo o čemu je sve bilo riječi na Četvrtom teološkom kolokviju u Zagrebu s temom "Teologija i praksa sinodalnosti u Crkvi". Jedinstveni zagrebački ansambl "Collegium pro musica sacra" slavi 50 godina djelovanja, i to dvodnevnim svečanim program u crkvi Svetoga Križa u Sigetu. Najavit ćemo i događaje u sklopu obilježavanja Dana Caritasa dubrovačke biskupije, a nakon pandemijske pauze nastavlja se i popularni program "Nightvfever" u crvi svetoga Vlaha.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču "Domišljatost crnog kosa" Mire Šincek.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Metaforu od 20:15 otvaramo poezijom Mile Stojića, a nastavljamo stihovima iz antologije Ima li pjesnika u Monta Carlu, što ju je sačinio Damir Šodan. U nastavku čitamo rane pjesme Borisa Marune, te pokoju pjesmu s internetskih časopisa, netom objavljenu. Glazbeno ćemo krenuti na put po Europi, od francuske šansone, portugalskog fada do poljskih klezmer bendova. 

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

U terminu emisije KRIK - krimi petak na Prvom od 23:05 emitiramo djelo Drage Hedla: "Ispovjedna tajna". Slučaj smrti jedne djevojke pokreće lavinu istrage koja se s područja Osijeka i Hrvatske širi do Srbije, a tajne koje se pritom raspleću beskompromisno diraju u sve sfere korumpiranog društva, uključujući političku vrhušku.

KRIK- krimi petak na Prvom

KRIK- krimi petak na Prvom

Foto: HRT / HRT

Dugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom od 16 sati možete slušati dnevni radijski show Drugi dio dana koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Od 20 sati 52. svečanosti barokne glazbe u Katedrali u Varaždinu otvara Irski barokni orkestar. Pod umjetničkim vodstvom dirigenta Toma Fostera i u suradnji s mezzosopranisticom Katie Bray, irski će gosti predstaviti šarolik program pod naslovom "Dablinske veze".

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!