Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

07:11 / 16.05.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kako ne slomiti jezik na zajutarku, po čemu se razlikuje od doručka i što je - pojedak? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U Ludbregu se u subotu i nedjelju 21. i 22. ovoga mjeseca održava Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Tim povodom u "Susretu u dijalogu" raspravljamo o obiteljskim problematikama u našem društvu danas.

Je li obitelj i danas temeljna jedinica hrvatskoga društva? Što sve ne ide u prilog očuvanju tradicionalnih obiteljskih vrijednosti? Što za obitelj čini država, a što Crkva? Koliko biskupijski i nacionalni susreti mogu pridonijeti jačanju obiteljskoga života?

Gostuju predstojnik Obiteljskoga centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek i bračni par iz Čakovca Sandra i Zlatko Krznarić. Emisija započinje nakon vijesti u 9 sati.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Kritičko i teorijsko promišljanje i tumačenje bogata i raznovrsna opusa Vlahe Bukovca bila je tema stručnog skupa u zagrebačkim Klovićevim dvorima o kojem govorimo u današnjem Kretanju točke od 10:05.  Čut ćete i drugi dio razgovora s uglednim i nagrađivanim domaćim strip-autorom Milanom Trencom.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Poduzetnost, kreativnost, proaktivnost, odlučnost, samopouzdanje i kritičko razmišljanje samo su neke od vještina koje su kroz program "Poduzetni limači" imali priliku razvijati učenici iz OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića i djeca iz DV Maksimir iz Zagreba.

Program "Poduzetni limači" pokrenuo je Institut za management, a mi smo u emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 provjerili koliko je bio uspješan i što su sve djeca naučila.

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

U novom izdanju emisije Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo album "Majko zemljo Tihomira Asanovića naziva "Pop" koji je izdan 1976.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Natka Jurdane: "Pepeljuga u panici". Matko je preosjetljiv i ima problema sa ženama. Boji ih se, to jest boji se sebe u odnosu s njima. Od kolegice s posla primi iznenadan poziv za doček Nove Godine koji na površinu izvuče sve spomenute probleme.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

Klasični kroj od 18:15 posvećen je duhovnim djelima hrvatskih skladatelja nadahnutim staroslavenskim jezikom i bogatim hrvatskim glagoljaškim naslijeđem. Slušamo motete Krste Odaka, Treću staroslavensku misu Albe Vidakovića i ulomak iz Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Lane Bitenc: Lončiću, kuhaj.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Rijeci. Uz ostalo o nadolazećoj sezoni, cijenama i novim trendovima u pomorstvu razgovaramo s Davidom Soptom, predsjednikom uprave Jadrolinije.

Pomorska škola Bakar tradicionalno organizira ove godine međunarodnu veslačku regatu pomorskih učilišta, a jubilarnu 50. obljetnicu mature uskoro slavi njihova generacija nautičara. Obilježit ćemo "rođendan" Lošinjskog Apoksiomena, kao i 60 godina od velike pomorske tragedije kod otočića Trstenika.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom u povodu Međunarodnog dana muzeja Maja Peterlić razgovara s predsjednicom Hrvatskog muzejskog društva Vlastom Krklec, s ravnateljicom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjanom Vlahović te s ravnateljicom Prirodoslovnog muzeja Rijeka i predsjednicom ICOM Hrvatska - Međunarodnog savjeta za muzeje, Željkom Modrić Surinom.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!