07:50 / 07.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Međunarodni dan nestalih osoba obilježili smo 30. kolovoza. Hrvatska traži još 1458 nestalih, kao i tijela 400 osoba kojima se ne zna mjesto ukopa. U isto vrijeme 886 ostataka je ekshumirano, ali su pohranjeni u zajedničkim grobnicama i ne može im se utvrditi identitet. U emisiji Prva crta od 9:30 razgovaramo o tome koliko je, nakon 30 godina, objektivno moguće naći osobe koje su nestale u Domovinskom ratu, što stoji na tom putu, jesu li razlozi politički, medicinski, fizički te koji se napori poduzimaju na svim tim poljima.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Prva crta / HR1

U emisiji o kazalištu Lica i sjene od 10:05 poslušajte koje su nam predstave obilježile ljetnu kazališnu sezonu, priču o predstavama “Glava lava” ovjenčanu Orlandom na Dubrovačkim ljetnim igrama i “Kralju Edipu” koji je sa Splitskog ljeta ponio nagradu Judita, a čut ćemo i što nam ove sezone spremaju riječko kazalište Ivana pl. Zajca i zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište.

Od 10:30 do 12 sati  možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umjetnost u mreži / HR1

U emisiji  Umjetnost u mreži od 12:30 govorimo o izložbi Cres Memory Project u Creskom muzeju, nastala u suradnji s njujorškim fotografom Gildom Spadonijem. Njegovi roditelji, Gildo i Antoinette bili su iseljenici porijeklom s Cresa.

Što se događa u našem mozgu kad čitamo vijesti? Kako struktura, jezik i oprema teksta koji čitamo utječu na naše emocije, sposobnost kritičkog razmišljanja o pročitanom i pamćenje informacija koje tekst sadrži? U emisiji Poveznice od 13:10 o tome kako naš mozak čita vijesti govori dr. Andrea Vranić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Poveznice / HR1

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih... 

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama grupe Opća opasnost.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Jasne Mesarić Priča o kavi: Užitak. Francuski književnik Honoré de Balzac je pisao dan i noć, priseban, po vlastitome priznanju, jedino zahvaljujući kavi. Veliki ljubitelj kave napisao je i tekst Užici i boli kave. Uz ulomke tekstova o kavi umjetnika i filozofa te dokumentarnim pohvalama kavi, ova radiofonska mala forma poziva na uživanje kave, ali i promišljanje o njoj.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Male forme / HR1

Ciklus Oda-birano od 18:15 donosi adaptaciju dokumentarca Irske radiotelevizije "Edges of Light", koji je za radijsku postaju Lyric FM osmislio i producirao Eoin Brady te scenarij napisao s Ellen Cranitch. Predstavlja glazbeno-plesni projekt "Edges of Light", koji je inicirala organizacija Music Network.. Violinist Tola Custy, gajdaš David Power, harfistica Maeve Gilchrist i plesač Colin Dunn u projektu improviziraju na tradicijske irske melodije, a uz izjave izvođača i ulomke njihova nastupa, čut ćete i ulomke pisama i zapisnika iz 1916. godine.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Željke Horvat Vukelja Razigrani vodoskok.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Glazbenik Hrvoje Hegedušić gost je Kulturni kolokvij u sklopu večerašnjeg programa Uvijek Prvi od 20:15. S kantautorom koji je jedan od najznačajnijih predstavnika zagrebačke škole šansone, ali i njezin utemeljitelj, razgovaramo o uspješnim skladbama, pjevanju, godinama koje je proveo na čelu Zagrebačkog festivala i Hrvatskog društva skladatelja, te o tomu kako se počeo baviti glazbenom produkcijom, odnosno zašto je na Radio Zagrebu bio cijenjen kao vrhunski majstor tona.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati  možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Emisija Drugog programa Hrvatskog radija

Foto: Andromeda / HR2

Prijenos kvalifikacijske nogometne utakmice za Svjetsko prvenstvo Hrvatska – Slovenija možete slušati od 20.45.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji  Od podija do podija reproduciramo snimku koncerta Zagreb Brass Quinteta, održan 9. svibnja u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u sklopu 54. Tribine mladih glazbenih umjetnika "Darko Lukić"."

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)


Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!