Ovoga utorka preporučujemo na radiju

07:53 / 17.05.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Jesu li Scarlett, Rhett, Ashley i ostala ekipa zameteni vihorom ili ih je prohujao vjetar? O tome govorimo u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10. te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 vodimo vas na Hvar gdje je počeo Prix Marulić Međunarodni festival dokumentarne i igrane radio drame, vodimo vas i na jedan drugi otok onaj kozji koji će se čarolijom stvoriti u Brodarskom institutu u Zagrebu gdje će biti premijera predstave Zločin na kozjem otoku Uga Bettija u režija Paola Magellija i produkciji zagrebačkog HNK-a, a čut ćemo kako se opasna igra erosa i tanatosa prikazala u Racinovoj Fedri u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 o galeriji Meštrović u Splitu govori povjesničarka umjetnosti Vesna Bulić Baketić.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Bicikl, isprva hir i moda bogatijih, s vremenom je postao jedan od simbola radničke klase i ženske emancipacije. Ubrzao je ne samo kretanje s mjesta A na mjesto B nego i društvene promjene, a važan korak na tom putu bila je promjena ženske mode. U emisiji Poveznice od 13:10 govorimo o „opasnim vezama” između bicikla, mode i emancipacije žena.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih. 

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati pjevača Juru Stublića.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Natka Jurdane: Porazna statistika. Porazna statistika kaže da je Hrvatska među onim zemljama Europske unije u kojima djeca najdulje ostaju živjeti s roditeljima. Takav je i primjer sina koji nikako da se odluči na samostalan život. A zašto i bi? Kada mu je u suživotu s mamom i tatom sve osigurano: i topao stan i tri obroka dnevno i briga i ljubav. Ali ako se on već ne želi osamostaliti roditelji su u ovoj priči oni koji bi se željeli emancipirati i živjeti punim plućima svoj umirovljenički život.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo ponovno dokumentarac Putničko pjevanje koji je bio u konkurenciji festivala 2016. godine. Autorice ove glazbeno-dokumentarne priče Marija Pečnik Kvesić i Katarina Račić oblikuju živopisan tijek upoznavanja prepoznatljive vokalne prakse dinarskog područja Hrvatske. O detaljima jedinstvene tehnike pjevanja, doznajemo od etnomuzikologa Joška Ćalete, koji je u prosincu 2015. godine vodio zanimljivu radionicu ojkanja, učeći polaznike kako da "propjevaju".

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Anđe Marić: Dora.

Svojim gotovo pedesetogodišnjim umjetničkim radom, predanim pedagoškim i neumornim kulturnim angažmanom - Gorki Žuvela trajno je obilježio umjetničku i kulturnu scenu Splita i Hrvatske. U sklopu Večernjeg programa Uvijek Prvi - kulutra u Kulturnom kolokviju od 20:15 o njegovoj retrospektivi u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti razgovarali smo s autoricom izložbe i ravnateljicom splitske Galerije umjetnina Jasminkom Babić. Osim toga ravnateljica Galerije umjetnina govorila nam je o svom poslu i umjetničkom životu Splita.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 20 sati emisija Andromeda u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo reprodukciju koncerta pijanista Rolanda Grlice, održanog u Galeriji Prica u Samoboru, 28. rujna 2021., u sklopu 18. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. U njegovoj izvedbi čut ćemo djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Dore Pejačević i Roberta Schumanna.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!