Ovoga utorka preporučujemo na radiju

27.09.2022.

05:29

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Važno je znati što nam je subjekt, čak i ako ga nema. Subjektnoj problematici posvećujemo čak tri emisije Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U srpnju je u Osijeku počelo suđenje jednom od čuvara iz srpskih koncentracijskih logora kojeg se sumnjiči da je u logoru tukao i mučio Vukovarce. Jedan od svjedoka vukovarski je veteran koji je nakon pada Vukovara odveden u srbijanske logore. Tridesetak godina nakon toga očekuje svjedočenje na sudu, a kako doživljava taj proces i što od njega očekuje ispričat će nam u Prvoj crti od 9:30.

Prva crta

Prva crta

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10 sati i pet minuta vodimo vas u Osječko Hrvatsko narodno kazalište gdje ćemo saznati što nas čeka ove sezone, sljedeću sezonu otkriva i nova ravnateljica Satiričkog kazališta Kerempuh Sonja Kovačić, a razgovarat ćemo i s ekipom predstave Sorry zagrebačkog HNK-a koja je dobila nagradu Ivo Hergešić Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Hrvatski Radio i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavljaju s novim ciklusom tribina EU – perspektive i izazovi. Prva u nizu tema o sadašnjosti i budućnosti EU je "Europska zima u sjeni rata".

Održat će se u Kući Europe u ulici Augusta Cesarca 4, s početkom u 10:30 sati. Gosti tribine su: Mirko Bilandžić, vojni analitičar Luka Brkić, ekonomski analitičar Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i Davor Štern, stručnjak za energetiku. Emisiju moderira Jasmina Popović.

Eurotribina

Eurotribina

Foto: HRT / HRT

U emisiji Poveznice od 12:30 govorimo o turizmu i baštini.

Ne propustite poslušati novu emisiju U trendingu od 13:10. Emisiju vode učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji će iz tjedna u tjedan progovarati o svojim interesima, potrebama, ali i s izazovima s kojima se susreću kao generacija koja odrasta uz digitalne medije.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Stari saksofon od 14:05 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:05 ekskluzivno donosimo australski dokumentarac nagrađivanog radijskog autora i violinista Davida Schulmana "Sami s Johannom Sebastianom Bachom".

Ovaj intrigantni rad 300 godina nakon nastanka Bachovih kultnih violinskih partita i sonata,u jeku pandemije, kroz glasove, priče i uvide u intimne glazbeničke svjetove istaknutih violinista, približava nas tajanstvenom i jedinstvenom svijetu Bachove glazbe.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču "Kišobran koji nije volio kišu" - Tatjane Pokrajac Papucci.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi – kulutra od 20:15 najavljujemo festival filmova za djecu KinoKino (Kinoteka, Zagreb), kao i ciklus australskog redatelja koji je najpoznatiji po akcijskim filmovima svih vremena, franšizi Mad Max – Oscarovac George Miller (kino Tuškanac, Zagreb).

Razgovaramo s doajenkom hrvatskog glumišta, Ljubicom Jović, koja je dio brojne glumačke ekipe dramske serije "Metropolitanci" koja se emitira na Prvom programu Hrvatske televizije.

Bilježimo da će u Splitu nagradu za životno djelo Camille primiti jedan od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne i TV glazbe Alfiju Kabilju (HNK Split).

U Kulturnom kolokviju, pak, gostuje Miljenko Puljić – ravnatelj zagrebačkoga kazališta Komedije koje je od Disneya dobilo prava za izvođenje uspješnog brodvejskog mjuzikla Ljepotica i zvijer, a premijerno je izveden u subotu 24. rujna u Koncertnoj dvorani Lisinski. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskog radija od 18:35 glazbena emisija Mala škola rock'n'rolla, donosi pregršt domaće i strane rock glazbe koju odabire urednik i voditelj Gordan Penava Pišta. Mozaična je to rock emisija koja slušateljima nudi puno dobre glazbe uz blago edukativan učinak!

Mala škola rock'n'rolla

Mala škola rock'n'rolla

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Kojim djelima je Matica hrvatska predstavila opus Ive Brešana te vratila barem dio duga piscu koji je već za života stekao status klasičnoga, kultnoga književnika? Zašto nam bosanskohercegovački pisac Srđan Gavrilović svojom zbirkom priča poručuje "Nemoj ići u Anderlecht"? Što pjesnik i kritičar Davor Šalat zahvaća opsežnom knjigom eseja „Povećalo za poeziju“ doznajte u Signaturi od 9 sati.  

Signatura final

Signatura final

Foto: HRT / HRT

Danas je s nama u Prozoru u digitalno od 13 sati računalni stručnjak Marko Rakar s kojim razgovaramo o pametnim telefonima i informacijama koje prikupljaju.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 17. ovog mjeseca održan je 6. kolokvij znanstvenoga projekta "EuKor - Europski korijeni moderne Hrvatske" pod nazivom "Što je novo u ranomodernoj povijesti Habsburške Monarhije?". Izlagači i praktičari "nove" ranomoderne povijesti Habsburške Monarhije, dr. sc. Veronika Čapska, dr. sc. Teodora Shek Brnardić i dr. sc. Jonathan Singerton raspravljali su i tražili odgovore na aktualna historiografska pitanja, a o tome će i biti riječi u emisiji Povijesne kontroverze od 15:15.  

Slavnog američkog pijanista i skladatelja Ramseya Lewisa, koji je umro 12. rujna u 88. godini, prisjetit ćemo se u emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati. Slušat ćemo izvedbe s njegovih popularnih albuma.

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija reproduciramo koncert pijanistice Dore Petković, održan 11. prosinca prošle godine u Velikoj dvorani Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu, u sklopu 55. Tribine mladih glazbenih umjetnika "Darko Lukić".  

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!