10:08 / 03.12.2021.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Bernadette Luketich Sikaras

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / Romano Bolković - 1 na 1

U srijedu, 8. prosinca, u 20:10 na Prvom programu HTV-a u emisiji Romana Bolkovića - 1 na 1 gostuje glavna tajnica i rizničarka Hrvatske bratske zajednice u Americi, Bernadette Luketich Sikaras.

Bernadette Luketich Sikaras glavna je tajnica i rizničarka Hrvatske bratske zajednice u Americi, najstarije i najveće organizacije hrvatskih iseljenika u svijetu. Na taj položaj izabrana je prvi put na 24. nacionalnoj konvenciji HBZ-a 2015. godine i ponovno 2019. na 25. konvenciji. Ranije je bila predsjednica i članica Nadzornog odbora HBZ-a.

Prije preuzimanja profesionalne dužnosti u HBZ-u 33 godine radila je u području ljudskih potencijala u raznim industrijama. Prvostupnica je ekonomije i psihologije, a diplomirala je na Sveučilištu Wayne State u Detroitu.

video thumb

Kćerka je Bernarda Luketicha, koji je 36 godina bio glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice. Svojom karizmom ostavio je veliki trag u radu Zajednice. 

Od malih nogu Bernadette Luketich Sikaras uključena je u aktivnosti očuvanja tradicijske hrvatske kulture. Dug niz godina nastupa diljem Sjedinjenih država i Kanade kao član folklornog društva ili kao glavni govornik, zastupajući Zajednicu. Sudjelovala je u dvanaest turneja folklornih društava HBZ-a po Hrvatskoj.

Izvršna je tajnica i rizničarka Školarinske zaklade HBZ, članica upravnog odbora “Angel's Fund”, udruge koji financijski pomaže obiteljima za liječenje teško oboljele djece i delegat Nacionalne federacije Američkih Hrvata.

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

S gospođom Luketich Sikaras razgovaramo o Hrvatskoj bratskoj zajednici i njenoj povijesti, svrsi i načinu djelovanja HBZ-a, Hrvatima u SAD-u i njihovoj brojnosti, čuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u SAD-u. Bit će riječi i o povezanosti našeg iseljeništva u SAD-u, strukturi i organizaciji HBZ-a, povijesti Luketicha u SAD-u i životnoj misiji Bernarda Luketicha, ali i o današnjim vezama američkih Hrvata i Hrvatske.

Govorit ćemo o tome u kojoj su mjeri Hrvati u SAD-u zainteresirani za povratak u Hrvatsku, o investicijama američkih Hrvata u RH, o tome zašto misli da je hrvatska budućnost vedra, te kako Amerika proživljva pandemiju.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!