Romano Bolković - 1 na 1: Dr. Aziz ef. Hasanović

12:32 / 16.05.2022.

Autor: HRT

Dr. Aziz ef. Hasanović

Dr. Aziz ef. Hasanović

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

U srijedu 18. svibnja na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje dr. Aziz ef. Hasanović,  muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Dr. Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, rođen je 15. listopada 1965. u Osmačama kod Srebrenice. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1984., a na Fakultetu islamskih znanosti diplomirao je 1988.


Postdiplomski studij je okončao 2007. na Fakultetu islamskih nauka obranom magistarskog rada na temu temu "Rasprave o hutbi u kontekstu stupanje Bosne i Hercegovine u europski politički i kulturni krug". 


Doktorsku disertaciju na temu "Marketing u funkciji vjerskog menadžmenta" obranio je 2009. na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

video thumb

Svoj radni vijek dr. Aziz ef. Hasanović počeo je imamskim poslom u srebreničkom džematu Osatica (1984. - 1992.). Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu odlazi u Hrvatsku gdje je 1992. imenovan za glavnog zagrebačkog imama. Na toj funkciji ostaje do 1998. kad je imenovan za pomoćnika predsjednika Mešihata za vjerska, prosvjetna, vjeronaučna i kulturna pitanja.

Godine 2005. imenovan je za direktora Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj. Na toj funkciji ostaje do 2012. kada je imenovan za predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj i tu funkciju obnaša i danas.

S muftijom Hasanovićem razgovaramo o sto godina rada Muftijstva u Hrvatskoj, o Ramazanu nakon pandemije, svrsi čestih putovanja po Europi i svijetu i islamofobiji u Europi.

Govorit ćemo i o Institutu za obuku imama pri EU, o tome kako gleda na situaciju u svijetu nakon agresije na Ukrajinu te o razlici zbjeglica iz Ukrajine i izbjeglica iz Sirije.

Razgovarat ćemo i o tome jesu li muslimani Hrvatske zadovoljni vjerskim životom u Hrvatskoj, što institucije islamske zajednice čine posebno u kontekstu migracija i integracija, o doprinosu vjerskih zajednica multikulturnom i multikonfesionalnom ozračju, o tome koliko Bošnjaci kojima je Hrvatska domovina mogu pomoći razumijevanju između Bošnjaka i Hrvata u BiH.

Bit će riječi i o fenomenu sekularizma, pobačaja i priziva savjesti te o Europi kao poprištu vjerskih tenzija i sukoba.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!