10:48 / 08.10.2021.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: fra Ante Vučković

fra Ante Vučković

fra Ante Vučković

Foto: Miranda Cikotic / Pixell

U srijedu, 13. listopada na Prvom programu u 20:10 pogledajte talk show Romano Bolković - 1 na 1. Gost emisije je fra Ante Vučković.

Fra Ante Vučković osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio je u Sinju, a filozofsko-teološki studij u Makarskoj i Zagrebu, gdje je diplomirao 1984. godine. Za svećenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja zaređen je 3. srpnja 1983. u Sinju. Bio je godinu dana kapelan u Metkoviću i dvije godine dušobrižnik za hrvatske iseljenike u Münchenu. Poslijediplomski studij filozofije započeo je u Münchenu, na Visokoj filozofskoj školi (Philosophische Hochschule), a nastavio na Papinskom učilištu Antonianum (Pontificio Ateneo Antonianum) u Rimu, gdje je magistrirao i obranio doktorsku disertaciju, čime je stekao akademski naslov doktora filozofije. Doktorski rad objelodanjen je na talijanskomu La dimensione dell'ascolto in M. Heidegger (Roma, 1993.) i na hrvatskomu Dimenzija slušanja u M. Heideggera (Zagreb, 1993.). 

video thumb

Predavao je na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj, Pontificio Ateneo Antonianum, sjemeništu Redemptoris Mater u Puli, a sada predaje na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Gostuje kao profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. U zvanje višega asistenta izabran je 1996., u znanstveno-nastavno zvanje docenta 2000., a u zvanje izvanrednoga profesora 2007. godine, te je redovni profesor od 2014. Bio je rektor Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj (1997. – 1999.) i prodekan za nastavu (2003.-2005.). 

Bio je u istom razdoblju pročelnik fakultetskog povjerenstva za preoblikovanje programa prema zahtjevima Bolonjskoga procesa i član Povjerenstva za ECTS Sveučilišta u Splitu. Bio je prodekan za znanost, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te pročelnik Franjevačkog instituta za kulturu mira 2016.-2017. Član je Uredničkoga vijeća časopisa Crkva u svijetu i član je znanstvenog vijeća časopisa Nova prisutnost. Član je međunarodnog istraživačkog centra Forschungskreis Kommunikative Theologie, Innsbruck.

S fra Antom Vučkovićem razgovaramo o udaljavanju klera i laika, ulasku Crkve u modernost, izostaloj raspravi o pričesti u vremenu korone, o tome kakva je to Crkva u kojoj nije jasno tko što treba raditi, ali i o odvajanju klera od vjernika uslijed koketiranja klera i politike, razlici života Crkve u socijalizmu i Jugoslaviji i današnjeg života Crkve.

Bit će riječi i o Vatikanskim ugovorima, o tome kako su društvene mreže stale između vjernika i Crkve, te o tjelesnosti u pandemiji i katolicizamu.

Govorit će i o promicanju necijepljenja, o tome ima li smisla molitva ako Alemka Markotić zna više o virusu od bilo kojeg teologa, o raspravama o cjepivima i moralnošću cijepljenja, zlostavljačima u Crkvi i prešućenim stvarima koje tek trebaju biti otkrivene, vjeronauku nekad i danas, te o katolicima u politici.

Autor talk showa je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!