Romano Bolković - 1 na 1: Gary Koren

16.02.2023.

Zadnja izmjena 12:00

Autor: HRT

Gary Koren

Gary Koren

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gost emisije 21. veljače je Gary Koren, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj. 

Gary Koren rođen je u Rigi, u Latviji, a nakon diplome iz ekonomije i međunarodnih odnosa na Hebrejskom sveučilištu već 1986. pridružio se izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova. Otad je obnašao različite diplomatske dužnosti u Ministarstvu, kao i u inozemstvu, a osobito u Rusiji jer mu je ruski materinski jezik. Služio je i u stalnoj misiji Izraela pri UN-u u Ženevi, bio je veleposlanik u Latviji i Litvi, kao i Češkoj Republici i Ruskoj Federaciji. U Hrvatsku je stigao s pozicije zamjenika glavnog ravnatelja Odjela za Euroaziju i zapadni Balkan u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: logo / HRT

S veleposlanikom Korenom razgovaramo o dosadašnjim dojmovima o Hrvatskoj, o tome kako se Izrael postavlja spram rata u Ukrajini, posebno nakon ruskog povezivanja s Iranom i koliki je utjecaj ukrajinskih izbjeglica na izraelsko društvo.

Bit će riječi i o tome je li ovakav izborni rezultat u Izraelu očekivan, protiv čega Izraelci zapravo protestiraju kad tjednima protestiraju protiv nove vlade, kakva je budućnost izraelsko-palestinskih odnosa, uzimajući u obzir i politiku novoizabrane vlade, koji su to vanjski utjecaji koji dodatno dolijevaju ulje na vatru u ovoj opasnoj situaciji, je li moguće izbjeći intifadu, s kime bi Izrael mogao i trebao pregovarati uz ovakvo nejedinstvo palestinske strane te koji su uzroci rastućeg antisemitizma u Europi. 

Razgovart ćemo i o uzroci rastućeg antisemitizma u Europi, kako će se nova vlada pozicionirati u bilateralnim odnosima s Hrvatskom, što u praksi znači za Hrvatsku predsjedanje IHRA-om, hoće li uključivanje Vlade u IHRA-u koristiti židovskoj zajednici, bi li se pitanje povratka židovske imovine koju je NDH oduzela tijekom holokausta moglo riješiti tijekom predsjedanja IHRA-om te kakva je suradnja izraelskih i hrvatskih sveučilišta i koja je svrha potpisivanja Definicije antisemitizma na sveučilištima.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.  

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: Matko Švarc / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!