11:43 / 14.09.2021.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Manfred Richter

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

U srijedu, 22. rujna na Prvom programu u 20:10 ne propustite novo izdanje talk-showa Romano Bolković - 1 na 1. Gost emisije je Manfred Richter član je Upravnog odbora Zaklade Friedricha Naumanna za slobodu. 

Studirao je je na pedagoškoj Visokoj školu u Bremenu. 1978. godine izabran je u Državni parlament Bremena na listi FDP-a. Zatim je 1987. izabran za zastupnika u njemačkom Bundestagu). Od 1990. do 1994. godine bio je „glavni bič“ zastupničke skupine FDP -a u njemačkom Bundestagu.

Postao je prvi liberalni gradonačelnik u gradu Bremerhavenu, ali je odstupio s ove pozicije iz zdravstvenih razloga 1999. Zatim je radio kao konzultant za politiku. Godine 2002. izabran je za člana Upravnog vijeća, sljedeće godine izabran je za člana Upravnog odbora Zaklade Friedricha Naumanna za slobodu.


video thumb

S Manfredom Richterom razgovarat ćemo o njegovoj političkoj karijeri, o tome što je to „Stiftung“ i kako djeluju njemačke zaklade, o građanskom odgoju kao pretpostavci demokracije, o tome zašto se političke ideje građanskoga svijeta u Srednjoj Europi ne primaju.

Bit će riječi i o tome koje su to tendence suvremene njemačke politike, kakva je njena sadašnjost te koji su mogući ishodi izbora, o slomu velikih politički ideja i ideala, o vanjskoj i sigurnosnoj politici Njemačke, o suprotstavljenim vizijama EU-a. 

Govorit će također i o miru i stabilnost zapadnog Balkana, o hrvatsko-njemačkim odnosima, o budućnost BiH i problemima Crne Gore, o posjeti Angele Merkel Srbiji i Albaniji te o ulozi Srbije u stabiliziranju odnosa na Zapadnom Balkanu, o situaciji u Srednjoj Europi kao i o mogućnostima novog migrantskog vala i „Tvrđavi Europa“.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!