19:56 / 29.04.2021.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Nj.E. Raj Kumar Srivastava

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

I ove srijede, 5. svibnja na Prvom programu u 20:10 ne propustite emisiju Romano Bolković - 1 na 1. Gost emisije je Nj.E. veleposlanik Raj Kumar Srivastava profesionalni je diplomat koji se pridružio službi indijskih vanjskih poslova 1997. godine. 

Nj.E. veleposlanik Raj Kumar Srivastava diplomirao je građevinarstvo na prestižnom indijskom tehnološkom institutu Kanpur. Inženjer građevinarstva po obrazovanju, specijaliziran u znanosti o potresima, Raj Kumar Srivastava pridružio se diplomatskoj službi 1997. godine. U sjedištu indijskog Ministarstva vanjskih poslova u Delhiju radio je u Institutu za vanjske poslove, Odjelu za Ameriku (SAD i Kanada) i Odjelu za Perzijski zaljev. Od 2015. do 2017. obnašao je dužnost zajedničkog tajnika Tajništva Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSCS) vlade Indije, vodeći brigu o vanjskoj sigurnosti. Iza njega su mandati u indijskim veleposlanstvima u Madridu, Yangonu, Beču, Braziliji i Tokiju. Osim diplomacije, profesionalno ga posebno zanima domena novih i digitalnih tehnologija, a pored hindskog i engleskog, gospodin Srivastava tečno govori španjolski i portugalski.

video thumb

S veleposlanikom razgovaramo o tome kakvi su današnji odnosi Hrvatske i Indije, što učiniti za daljnje jačanje naših veza, u čemu Hrvatska treba tražiti svoju šansu u suradnji s Indijom i koliko Hrvatska poznaje Indiju, postoji li napredak odnosa između Indije i Hrvatske, o tome što je Indija danas i koji su temelji današnjeg rasta Indije, kako se razvijala IT industrija Indije, o svemirskom programu Indije, o indijskoj demokraciji, o situaciji s pandemijom COVID-a i stanju stvari u Indiji, o indijskoj ekonomiji u perspektivi post-COVID scenarija, o indisjkim programima korištenja čista energije i djelovanju protiv klimatskih promjena, o mjestu Indije u multipolarnome svijetu, o ciljevina Indije u međunarodnim odnosima te o tome kako Indija vidi europske probleme.

Autor je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pogledajte putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!