Romano Bolković - 1 na 1: Silvije Degen

06.02.2023.

09:12

Autor: HRT

Silvije Degen

Silvije Degen

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gost emisije 7. veljače je odvjetnik Silvije Degen, koji gotovo 50 godina brani individualna prava čovjeka pred vlašću i gotovo da nema mjesta u bivšoj Jugoslaviji gdje nije zastupao oštećene ili branio okrivljene. Branio je i u političkim procesima od Artukovića, Špegelja, do Arkana i ajatolaha Homeinija. Osnivač je kluba Zagrepčana.

Silvije Degen rođen je 15.lipnja 1942 g. u Bjelovaru. U Zagrebu 1961 završio gimnaziju, 1967 Pravni fakultet u Zgb. i odvjetničko pripravništvo 1967-70. Njegovu odvjetničku djelatnost napose obilježuju obrane u političkim procesima u Zagrebu, Titovoj Mitrovici, Šidu i Sarajevu (1971-1991).

Bio je na različitim funkcijama u upravnim organima Odvjetničkom komore Hrvatske. Bio je član Etičkog komiteta Zavoda za ultrazvuk Bolnice 'Sveti duh' u Zagrebu i voditelj njegova Pravnog savjetovališta. Bio je odbornikom Skupštine grada Zagreba (1980).

Od 1990. Potpredsjednik je Socijalističke stranke Hrvatske te na izborima 1992. njezin kandidat za predsjednika Republike Hrvatske. Jedan je od utemeljitelja Hrvatsko-američkog društva (1991) i Odbora za ljudska prava.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

U ranoj mladosti bio aktivni sportaš, rukometaš, jedan od osvajača Prvog kupa Jugoslavije - klupski ligaški igrač u jugoslavenskoj ligi rukometa s time da je bio i predsjednik kada je Rukometni klub Zagreb osvajao najveća europska priznanja (finale Kupa kupova). Prvi je predsjednik Ski kluba Zagreb, a vrlo je ponosan jer je gotovo do kraja studija uz sportsku i političku djelatnost. Kao odvjetnik radio je na objavi radova o sportskom pravu.


Područje koje ga je posebno zanimalo bilo je medicinsko pravo, a započeo je sa sudskom psihopatologijom da bi kasnije pojavom ultrazvuka u svijetu ušao u područje koja su tada bila potpuno nepoznata i gdje se raspravljalo samo o abortusu a ne o liječenju fetusa. Tu je više puta bio citirani autor knjige „Pravo na život pravo na smrt" s time da je kao pozvani govornik s tom temom kao pravnik učestvovao na gotovo svim kontinentima svijeta i najpoznatijim sveučilištima.


Ujedno je uspješno predavao na dodiplomskom i postdiplomskom studije Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Već prije raspada Jugoslavije bio je odbornik Skupštine grada Zagreba a bio je i predsjednik Europskog pokreta za to vrijeme vrlo značajne organizacije da bi kasnije se počeo ozbiljno baviti politikom ne napuštajući zvanje odvjetnika pa je tako osim što je bio predsjednik Stranke socijalista Hrvatske, odnosno transformiranog Socijalističkog saveza Hrvatske da bi zajedno sa Mikom Tripalom osnovao Akciju socijaldemokrata Hrvatske.

U tom razdoblju dva puta je vršio funkciju potpredsjednika Skupštine garda Zagreba a veliko priznanje doživio je kao protukandidat za predsjednika Republike Hrvatske kada je iza Franje Tuđmana kao opozicionar takvog sistema osvojio veliki broj glasova. Priznanje koje je doživio da ga se u vrijeme života uvrsti u enciklopediju, a ponosan je na jednu od većih svjetskih nagrada pod nazivom "Linus Pauling" koju daje ta fundacija osobama i proglašava ih internacionalnim humanistima godine što mu je i uručeno 2003. godine a rezultat je glasanja velike većine živućih nobelovaca koji su se bavili humanitarnim znanostima.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: logo / HRT

Sa Silvijem Degenom pričamo o ulozi odvjetnika tijekom povijesti, po čemu je odvjetnik nužno svjedok vremena, tko je bio Degen po kojemu je ulica u Zagrebu dobila ime i koliko obiteljska tradicija može utjecati na čovjekov odabir zvanja, odakle opredjeljenje za krivično pravo i može li se time baviti baš svatko, o najizazovnijim slučajevima karijere, o sportskom pravu i prodajama igrača.

Bit će riječi i o obrani Andrije Artukovića te zašto su jugoslavenske vlasti odlučile pokrenuti to suđenje nakon Titove smrti, o suđenjima politički progonjenima, o obrani pripadnika sljedbe Jehovinih svjedoka, kako se uopće mogao postaviti branitelja u pravno nemogućim okolnostima suđenja Martinu Špegelju, koja je bila temeljna svrha njegova političkog angažmana, o iskustvu kandidature na predsjedničkim izborima, o etičkim i pravnim aspektima medicine te o današnjim političkim okolnostima.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!