Romano Bolković - 1 na 1: Željana Zovko

19:40 / 23.05.2022.

Autor: HRT

Željana Zovko

Željana Zovko

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

U srijedu 25. svibnja na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1, a gošća je Željana Zovko,  hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Željana Zovko je hrvatska političarka s dugogodišnjim iskustvom u vanjskim poslovima i diplomaciji. Zastupnica u Europskom parlamentu je postala 2016. godine. U Europskom parlamentu, Zovko je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i djeluje kao zamjenica koordinatora za vanjske poslove EPP-a. Također je članica Odbora za kulturu i obrazovanje i Pododbora za sigurnost i obranu.

video thumb

Članica je Radnih skupina za zapadni Balkan i za vanjske financijske instrumente, kao i članica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izaslanstva za odnose s Europsko-latinoameričkom parlamentarnom skupštinom (EuroLat).  

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Prije ulaska u Europski parlament, Zovko je imala bogatu diplomatsku karijeru. Bila je veleposlanica u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji i nerezidentna veleposlanica u Maroku, Alžiru, Tunisu, Monaku, Andori i Malti. U to vrijeme bila je i stalna predstavnica pri UNESCO-u, WTO-u, IFAD-u, FAO-u i WFP-u. Zovko je diplomirala francuski jezik na Sveučilištu Sjeverni London.

Zovko je primila brojne nagrade za svoj rad, posebno za doprinos upisu Starog mosta u Mostaru na popis Svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Kralj Juan Carlos I. odlikovao ju je i Velikim križem Reda za vojne zasluge. U lipnju 2020. godine, Zovko je dobila nagradu „Večernjakov pečat“ u kategoriji „Naše gore list“ za aktivan rad i doprinos dobrobiti Bosne i Hercegovine. 

Tijekom 8. saziva Europskog parlamenta, Zovko je bila članica Odbora za vanjske poslove, Odbora za razvoj i Pododbora za ljudska prava. Također je bila članica Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom, Izaslanstva u Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini Afričko-karipskih zemalja i EU-a te Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za partnerstvo EU-a i Armenije, Odboru za parlamentarnu suradnju EU-a i Azerbajdžana i Parlamentarnom odboru za pridruživanje između EU-a i Gruzije.

Željana Zovko je potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a, članica i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom i članica Odbora za kulturu i obrazovanje i Pododbora za sigurnost i obranu. Članica je Izaslanstva za odnose sa SAD-om te Izaslanstva za odnose s Europsko-latinoameričkom parlamentarnom skupštinom (EuroLat). Pored toga je supredsjedateljica skupine zastupnika Europskog parlamenta za zdravlje pluća, a također je članica radnih skupina za zapadni Balkan i za vanjske financijske instrumente te radne skupine EPP-a za međukulturne odnose i međuvjerski dijalog.

S gospođom Željanom Zovko razgovaramo, među ostalima,  o tome kako EU-u percipira promjenu geopolitičkih odnosa u Europi i svijetu, u kojoj je mjeri moguće da BiH postane novo krizno žarište Europe, koliko se u Europskom parlamentu razumije problem Hrvata u BiH, o izbornom zakonu u BiH te o građanskoj BiH i federalizmu poput belgijskog.

Razgovarat ćemo i o tome mogu li se ubrzati procesi europskih integracija i što podrazumijeva ideja geopolitičke zajednice o kojoj govori Michel, kakve su uopće šanse da BiH dobije kandidacijski status, ima li vremena da se uz posredovanje europske i američke administracije dogodi pomak kad je riječ o pitanju Izbornog zakona te o Hrvatima u BiH. 

Govorit ćemo i o proruskoj politici, o prijeporu oko potpore Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a i o ugledu Hrvatske kao zrele države koja može djelovati s diplomatskom finoćom. Bit će  riječi i o putovanjima u SAD, Francusku, Poljsku, Crnu Goru i Albaniju te susretima u Washingtonu i Chicagu te konačno o projektu Novi europski Bauhaus.

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!