15:35 / 29.08.2021.

Autor: HRT

Sunčana strana Prisavlja: Carmina Burana - solisti i Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Na Sunčanoj strani Prisavlja u petak, 3. rujna, uz prijenos od 21 sat na HTV3 i HR3, pratite izvedbu kantate Carmina Burana Carla Orffa.

Njemački skladatelj izabrao je pjesme iz zbirke srednjovjekovne poezije golijarda, odnosno putujućih klerika, studenata i pjesnika, a otkrivene su 1803. u benediktinskoj opatiji u Beurenu, po čijem je latiniziranom imenu zbirka i dobila ime, iako je najvjerojatnije nastala u Austriji.

Danas ju se smatra jednim od najvažnijih izvora latinske srednjovjekovne svjetovne poezije, a čuva se u Bavarskoj državnoj biblioteci u Münchenu.

video thumb

Između brojnih humorom i lascivnošću začinjenih pjesama na latinskom, njemačkom i srednjovjekovnom francuskom jeziku o radostima zemaljskog života, Orff je, uz pomoć studenta prava i poznavatelja latinskog jezika Michaela Hoffmana izabrao 24 pjesme te ih je koncipirao kao "scensku kantatu".

Njezina tri dijela - U proljeće, U krčmi i Ljubavno nadmetanje, s dramatičnim uvodom i zaključkom koji zazivaju božicu sudbine Fortunu, predstavljaju niz živih alegorijskih slika ljubavi, hedonizma, ali i religije, u čijoj pozadini leži moto Fortuna imperatrix mundi – Fortuna vladarica svijeta.

Kantata je doživjela niz varijanti scenskih izvedbi, no danas se najčešće izvodi koncertno. Zahvaljujući popularnosti nastali su i brojni aranžmani, među kojima je i onaj iz 1956. koji je načinio Orffov učenik Wilhlem Killmayer, a koji je sam skladatelj odobrio.

Riječ je o reduciranoj verziji za soliste, zbor, dva klavira i šest udaraljkaša koja omogućuje izvedbu kantate i u manjim sastavima, a koju ćemo upravo gledati u interpretaciji Zbora HRT -a i maestra Tomislava Fačinija uz renomirane soliste, sopranistice Margarete Klobučar, tenora Marka Antolkovića i baritona Matije Meića. Za glasovirima su Viktor Čižić i Petar Krokar.

Urednica je Marija Ramljak, a redateljica Mirena Stijačić.

Prijenos osim na Trećem programu možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Koncertu prethodi emisija Sunčana strana Prisavlja: Seksualnost nekad i sad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!