Svečani koncert - HNK u Zagrebu i Zagrebačka filharmonija za HGZ, snimka

07.06.2023.

12:07

Autor: HRT

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Zagrebačka filharmonija za HGZ

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Zagrebačka filharmonija za HGZ

Foto: Zvonimir Ferina / HGZ

U srijedu, 14. lipnja, u 18:40 na Trećem programu donosimo snimku svečanog koncerta ususret 150 godina zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda, koji je priređen uz podršku Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke filharmonije i uglednih glazbenika, te uz podršku Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao domaćina. Snimku možete pogledati i na multimedijskoj platformi HRTi.

Hrvatski glazbeni zavod naša je najstarija živuća udruga građana, kolijevka glazbenog obrazovanja i koncertnog života. Uskoro završava s konstrukcijskom obnovom svoje zgrade, nakon čega slijedi cjelovita obnova te povijesne krasotice u Gundulićevoj ulici u povijesnom središtu metropole.

Osim zahtjevnog projekta obnove zgrade neumorno radi i na širenju glazbene kulture unatoč nedostatku vlastitih prostora i marljivo se priprema za velike obljetnice koje su pred nama - 2026. / 150 godina izgradnje zgrade s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu i 2027. / 200 godina neprekidnog postojanja i djelovanja udruge.

Tim povodom u HNK u Zagrebu nastupili su Zagrebačka filharmonija, kubanski gitarist Marco Tamayo, hrvatski operni pjevači Dubravka Šeparović Mušović, Darija Auguštan, Marija Vidović, Filip Filipović i Toni Nežić. Izvedbom ravna britanski maestro Jan Latham Koenig.

Na programu su popularne operne arije Verdija, Puccinija i Gotovca, ulomci iz Bizetove "Carmen" te polagani stavak megapopularnog djela za gitaru i orkestar, "Concierta de Aranjuez" Joaquina Rodriga.

Voditelji su Zrinka Cvitešić i Igor Kovač. Urednica je Jana Haluza, redateljica Mirena Stijačić, glazbena producentica Margareta Mihalić, a producent Mate Letica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!