Svečano otvorenje 52. Varaždinskih baroknih večeri: Irski barokni orkestar

19.09.2022.

14:53

Autor: HRT

Varaždinske barokne večeri (arhivska fotografija)

Varaždinske barokne večeri (arhivska fotografija)

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

U petak, 23. rujna, na Trećem programu HTV-a i Trećem programu HR-a u 20 sati prenosimo svečano otvorenje 52. Varaždinskih baroknih večeri. Već više od pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici Varaždinu, a ove godine zemlja - partner je Irska. Svečanost otvorenja pripala je Irskom baroknom orkestru (IBO) koji se smatra vodećim ansamblom specijaliziranim za povijesno informirano izvođenje prema najvišim standardima diljem Irske i izvan nje.

Ambasador irske glazbene prošlosti, IBO, koristi svoju jedinstvenu perspektivu za stvaranje sve veće zaklade znanja o glazbi u Irskoj iz razdoblja baroka i klasicizma, a istraživanja, snimke i izvedbe nude publici diljem svijeta novi sadržaj za preispitivanje, prihvaćanje i uživanje u bogatom kulturnom nasljeđu ove zemlje.

Pozitivne kritike stižu sa svih strana svijeta, posebice iz časopisa kao što su Gramophone Magazine, France Musique i BR Klassik. U veljači 2022. IBO je uz pohvalne kritike debitirao u Linbury Theatreu, Royal Opera Houseu u Londonu u Vivaldijevoj operi Bajazet, koprodukciji Irske nacionalne opere i Royal Opera House i odmah osvojio Nagradu Olivier za iznimno postignuće u operi.

Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri

Foto: promo / promo

Dirigent i umjetnički voditelj ansambla je Tom Foster, a solistica je britanska mezzosopranistica Katie Bray. Dobitnica nagrade publike Dame Joan Sutherland na BBC-jevu natjecanju Singer of the World 2019. u Cardiffu, poznata je po svojoj magnetičnoj pojavi na pozornici i blistavom izražajnom tonu. Nastupa u različitim opernim kućama i u raznovrsnom repertoaru, a osobito je cijenjena kao interpretkinja baroknog repertoara.

Na programu su djela G. F. Händela, N. Pasqualija, T. Giordanija, A. Vivaldija, Ch. W. Glucka, J. K. Vanhala, T. Arnea i P. van Malderea.

Režija Tvrtko Grgić, urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!