Svijet jazza: Aki Takase Japanic

28.05.2023.

16:49

Autor: HRT

Aki Takase dio je velike generacije japanskih džezista rođenih odmah nakon Drugog svjetskog rata. Sudionica je jazz-scene u Tokiju i Japanu, koja se razvijala pod snažnim kulturnim utjecajem SAD-a. Potkraj osamdesetih seli se u Europu, u Berlin, gdje se etablirala kao jedna od vodećih progresivnih jazz-glazbenica, sudjelujući u bujajućoj berlinskoj umjetničkoj sceni nizom autorskih projekata i suradnji koje nisu ograničene samo na glazbu. 

Četvrtak, 1. lipnja na Trećem

Četvrtak, 1. lipnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Njezin nezadrživi istraživački impuls zrcali se u stalnom traganju za novim zvučnim mogućnostima, u neprekidnom držanju koraka s vremenom, pa i bivanju ispred njega. Čak i usred osmog desetljeća života Takase ne prestaje biti beskompromisno suvremena. Njezin internacionalni kvintet Japanic izvrstan je primjer takve aktualnosti. Jedinstvenom kombinacijom jazza, slobodne improvizacije i instrumentalističke upotrebe gramofona, Japanic remeti ustaljene žanrovske okvire. 

Ovog svibnja gostovali su na festivalu Jazz Cerkno, koji je uistinu dojmljiv primjer kako se u jednoj manjoj sredini može razvijati međunarodno važan festival, a da se pritom nimalo ne podilazi mainstreamu, nego se, štoviše, konstantno pomiču granice iskustva njegovih posjetitelja.  

Emisiju Svijet jazza: Aki Takase Japanic emitiramo u četvrtak, 1. lipnja, u 19:35 na Trećem.

Četvrtak, 1. lipnja na Trećem

Četvrtak, 1. lipnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Urednica je Melanija Pović Jagarinec, a novinari i suradnici Davor Hrvoj i Lujo Parežanin

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci možete pronaći prethodne emisije.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!