Svijet jazza: Joe Locke

26.01.2023.

18:45

Autor: HRT

Kada je, kao nasljednik ksilofona i marimbe, početkom 20. stoljeća u Americi nastao novi udaraljkašaki instrument, vibrafon, dugo je trebalo da se u velikim jazz-časopisima izbori za vlastiti prostor, osvoji kritičare i izmakne neuglednoj skupini "ostalih instrumenata". Vibrafon su tridesetih godina uspjeli popularizirati prvi veliki vibrafonisti, Red Norvo i Lionel Hampton. Četrdesetih i pedesetih godina na sceni se pojavljuju Milt Jackson, Terry Gibbs i Mike Mainieri, da bi se šezdesetih godina, uz Bobbyja Hutchersona, pojavio kao možda najbolji i najutjecajniji vibrafonist svih vremena, čudesni Gery Burton. 

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Foto: Svijet jazza: Joe Locke / HRT

U Hrvatskoj, vibrafon je svirao naš najpoznatiji i najutjecajniji jazz-glazbenik svih vremena, Boško Petrović, no oko Boška se nije našlo puno mogućih novih vibrafonista. Vid Jamnik i Šimun Matišić dva su Boškova učenika koji su se danas lijepo etablirali.

Vibrafon se kod nas može studirati na Muzičkoj akademiji. Taj studij pokrenuo je profesor Igor Lešnik, a ove sezone slavi trideset godina. Lešnik je sa studentima oformio nekoliko isključivo udaraljkaških sastava koji su postigli znatan međunarodni uspjeh. 

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Foto: Svijet jazza: Joe Locke / HRT

Na svjetskoj se jazz-sceni danas najviše ističe Joe Locke, uzor i mentor najmlađih generacija jazz-vibrafonista. Kao traženi pedagog predaje i na Manhattan School of Music u New Yorku i na Royal Academy of Music u Londonu, a na vrh ga uzdiže i kritika. Početkom studenog imali smo sreću čuti ga na jazz.hr festivalu, gdje je nastupio uz trio Zorana Majstorovića.

Emisiju Svijet jazza: Joe Locke prikazujemo u četvrtak, 2. veljače, u 19:30 na Trećem.

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Foto: Svijet jazza: Joe Locke / HRT

Novinari i suradnici su Davor Hrvoj i Saša Drach, a urednica i redateljica Melanija Pović Jagarinec.

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!