Svijet jazza: Ken Vandermark i Nate Wooley

24.11.2022.

16:18

Autor: HRT

Kronika glazbenih zbivanja popularizira jazz i prikazuje ga kao ravnopravnog sudionika najšireg kulturnog života, od koncertnih dvorana i klubova do kinodvorana, galerija, knjižara. Novi albumi, sastavi i obljetnice - jazz kao način života. Emisiju Svijet jazza emitiramo četvrtkom u 19:30 na Trećem, a novo izdanje emisije na rasporedu je 1. prosinca. 

Dok ćemo kao publika intuitivno poistovjetiti veličinu sastava s glazbenom kompleksnošću, iz perspektive glazbenika bi se moglo reći da vrijedi suprotno - što je sastav manji, to je izazovnost svirke veća. U tom smislu duo predstavlja jednu od najzahtjevnijih sviračkih situacija. U duu nema skrivanja, ne možete se povući iz dijaloga. 

Četvrtak, 1. prosinca na Trećem

Četvrtak, 1. prosinca na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Potrebna je iznimna muzikalnost i lucidnost da bi takva izvedba djelovala kao smislena interakcija, a malo je muzičara koji se s tim izazovom nose tako suvereno kao što su saksofonist Ken Vandermark i trubač Nate Wooley. Najbolje bi bilo reći da su za njih tekstura zvuka i različite vrste zvučnih efekata jednako bitni kao i melodija, harmonija ili ritam.  

Četvrtak, 1. prosinca na Trećem

Četvrtak, 1. prosinca na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

No, i kad koriste sredstva koja nećemo na prvu poistovjetiti s dijalogom - vrisku, buku, zvučnu agresiju - Vandermark i Wooley zapravo ostvaruju vrlo intimnu komunikaciju. Dubinu te komunikacije demonstrirali su 25. listopada 2022. u zagrebačkoj Močvari u sklopu kultnog programa 'Impronedjeljci', predstavivši materijale sa svojeg nadolazećeg albuma. Time se ujedno nastavlja iznimna priča o više od dva desetljeća Vandermarkovih gostovanja u Zagrebu i njegovom nezamjenjivom utjecaju na ovdašnju impro scenu.

Urednica i redateljica je Melanija Pović Jagarinec, a novinari Davor Hrvoj i Lujo Parežanin

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!