15:07 / 29.04.2021.

Autor: HRT

Svijet jazza: Podrži KCM

Četvrtak, 6. svibnja na Trećem

Četvrtak, 6. svibnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U četvrtak, 6. svibnja na Trećem programu u 22 sata prikazujemo emisiju Svijet jazza.  Povijest kulture nekog grada čini i povijest njegovih klubova. U klubovima umjetnost postaje dio svakodnevnog života. Čini se da ni povijesti jazza ne bi ni bilo da nije jazz-klubova. Kako u svijetu, tako i u nas. Kada se početkom 2018. otvorio Kulturni centar Mesnička, odmah su se počele nizati izložbe, čitanja poezije, predstavljanja knjiga, projekcije filmova, a uz to, klub je gotovo svake večeri bio domaćin žive svirke. KCM je u samo tri godine uspio postati novi hram zagrebačkog jazza.

Četvrtak, 6. svibnja na Trećem

Četvrtak, 6. svibnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U međuvremenu klupska scena se ugasila. Klubove koji su se postepeno počeli zatvarati epidemija korone je dokrajčila, no KCM je uspio izdržati. Kao zadnji bastion jazza u gradu, ovaj klub pokušava i dalje usprkos svim ograničenjima, zabranama okupljanja i ne posustaje. I dalje okuplja zagrebačku jazz-scenu jer se prilagođava i klupske programe nastavlja preko interneta, podkastima. Koliko dugo će ovako izdržati, teško je reći.

 Vodstvo kluba sredinom travnja pokrenulo je akciju spašavanja, crowdfounding, prikupljanje novčane pomoći za daljnji rad kluba. Klub ovisi o glazbenicima, no i glazbenici ovise o klubu, a tu je i publika, ovisna i o klubu i o glazbi i glazbenicima. Jer ne radi se samo o zadnjem jazz-klubu u Zagrebu, radi se o zagrebačkoj jazz-sceni.

Urednica i redateljica je Melanija Pović Jagarinec, a novinari i suradnici Davor Hrvoj, Saša Drach.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!