Svijet klasike: Glazbena tribina Osijek 2022. - Kako se stvara nova glazba

02.12.2022.

13:31

Autor: HRT

Glazbena tribina Osijek 2022.

Glazbena tribina Osijek 2022.

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja / promo

U emisiji Svijet klasike, u četvrtak 8. prosinca u 19 sati na Trećem, predstavljamo dio programa 59. Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja koja se između 9. i 12. studenoga 2022. održala u Osijeku. Riječ je o svojevrsnoj platformi za razmjenu mišljenja, kreativnosti, koncertnih i stvaralačkih inicijativa, na stvaranju suvremene glazbe.

Od prošle se godine nakon niza godina održanih na moru (u Opatiji i Puli), Tribina utjelovila na kontinentu, u Gradu na Dravi, gdje rezonira s bogatom kulturnom i glazbenopedagoškom scenom i privlači novu publiku. Emisija počinje radnom probom u Kulturnom centru Osijek gdje pratimo komunikaciju između skladatelja, ujedno i umjetničkog voditelja Tribine, Tibora Szirovicze, i izvođača njegove nove skladbe (Arja's Playbox), četvorice saksofonista Papandopulo kvarteta.

Ansambl Zeitfluss u Domu HV-a

Ansambl Zeitfluss u Domu HV-a

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja / promo

U trenutku stvaranja novog djela jednaku odgovornost snose autor i interpreti, što se vrlo zorno dočarava u njihovu spontanom i kreativnom dijalogu. Emisija u nastavku donosi osvrte s praizvedbi na koncertu gostujućeg austrijskog ansambla Zeitfluss u osječkom Domu HV-a, kao i s praizvedbe nove Mise Modularis Antuna Tomislava Šabana na uvodnoj večeri Zbora HRT-a u Osječkoj konkatedrali.

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja / promo

U emisiji, uz već spomenutog umjetničkog voditelja, o osječkoj Tribini, novim djelima i novoj glazbi za Svijet klasike govore osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković, saksofonist Tomislav Žužak, muzikolog Ivan Ćurković, skladatelji Ivan Violić, Marko Markuš, Edo Mičić, Daniel Oliver Moser i Antun Tomislav Šaban, te dirigenti Antonina Kalechyts i Tomislav Fačini.

U popratnim kadrovima uz koncerte pratimo i dio predavanja koje je o vlastitom skladateljskom prosedeu, za publiku Tribine, održao trenutačno vodeći živući talijanski skladatelj Francesco Filidei.

Voditeljica i urednica emisije je Jana Haluza

Svijet klasike, osim na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme nalazi se i arhiva emisija.  

Glazbena tribina Osijek 2022.

Glazbena tribina Osijek 2022.

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja / promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!