Svijet klasike: Harlekin i Schicchi

21.09.2022.

21:35

Autor: HRT

Svijet klasike

Svijet klasike

Foto: HTV / HRT

HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, 14. 03. 2022.

Emisiju Svijet klasike: Harlekin i Schicchi, koja je na rasporedu u četvrtak 22. rujna u 18:55 na Trećem, počinjemo pričom o ukrajinskim izbjeglicama i njihovoj sudbini.  

Gostujući pjevač u ulozi Rinuccija u novoj riječkoj produkciji opere jednočinke "Gianni Schicchi" Giacoma Puccinija, kubanski tenor s njemačkom adresom Bryan Lopez Gonzalez priča o svojoj djevojci Ukrajinki koja je sa svojom obitelji prebjegla kod njega i sada žive svi u njegovom stanu, dok je on na gostovanju u Rijeci.

Na to se nadovezuje ministrica kulture i medija dr. Nina Obuljen Koržinek koja govori o umjetnicima iz Ukrajine koji se sklanjaju u Hrvatskoj, kao i suradnji s kolegama u Ukrajini oko čuvanja vrijedne kulturne baštine u ratom pogođenim područjima.    

Nadovezuje se opet Bryan s opaskom da u ratnim vremenima nitko ne smije biti neutralan. Na kraju priče, i stajalište HNK Zajc jasno je iz natpisa "Ovo je i ukrajinsko narodno kazalište" na ulazu u zgradu. Tu kreće priča o dvijema jednočinkama izvedenima u istom projektu, povezanima redateljskom koncepcijom: nepoznata opera Arlecchino (Harlekin) svojevrsni je uvod u poznatog Puccinijevog "Schicchija".

Upoznajemo autorski tim koji predvode Marin Blažević kao redatelj prve od opera, a kao redatelj druge nam se predstavlja veliki talijanski redatelj s karijerom u njujorškome Metropolitanu, Fabrizio Melano.

Urednica emisije je Jana Haluza.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!