Svijet klasike: Posvećenje proljeća - Kultni balet Igora Stravinskog

24.06.2023.

Zadnja izmjena 11:41

Autor: HRT

Utorak, 4. srpnja na Trećem

Utorak, 4. srpnja na Trećem

Foto: Jasenko Rasol za HRT / promo

Balet "Posvećenje proljeća" Igora Stravinskog doista je kultno djelo glazbenog stvaralaštva 20. stoljeća. Otkako je uz veliki skandal 29. svibnja 1913. praizvedeno u pariškome Kazalištu Elizejskih poljana (Théâtre des Champs-Élysées), nemjerljiv je njegov utjecaj na naraštaje skladatelja suvremene, avangardi sklone glazbe. 

Kolikogod balet do danas prihvatila i najšira publika, čemu je "kumovala" i popularna animirana adaptacija djela uz dinosaure u spektakularnom Disneyevom remek-djelu Fantasia, za kazališta manjih dimenzija poput onih izgrađenih na području današnje Hrvatske to djelo nije izvedivo uživo u izvornom obliku.

Naime, orkestralne "rupe" jednostavno nisu dovoljno velike za golemi orkestar kakav traži izvorna partitura "Posvećenja". Zato je od povijesne važnosti bio koncert u Majstorskom ciklusu u Lisinskom 11. svibnja 2023, za koji se tražila karta više, pa je za publiku bila otvorena i generalna proba večer ranije.

Konačno je upriličena izvedba djela u izvornoj verziji s potpunim simfonijskim orkestrom uz balet. Na klasičnom podiju Lisinskog je pritom bio Simfonijski orkestar HRT-a uz goste (sveukupno 112 glazbenika) pod dirigentskim vodstvom šef-dirigenta, Francuza Pascala Rophéa.  

Utorak, 4. srpnja na Trećem

Utorak, 4. srpnja na Trećem

Foto: Jasenko Rasol/HRT / promo

Cijeli je parter pretvoren u plesnu pozornicu na kojoj su uz glazbu plesali članovi Baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke prema koreografiji svoje ravnateljice, inače rođene Zagrepčanke, Maše Kolar.

Na probi i izvedbama za potrebe emisije Svijet klasike zabilježili smo ulomke djela, ali i razmišljanja kreatora ovog događaja po kojemu ćemo pamtiti sezonu 2022-2023. Budite s nama u utorak, 4. srpnja, u 17 sati na Trećem.

Producentica Magdalena Bugarin, urednica Jana Haluza.

Emisiju Svijet klasike možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!