21:38 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Treći element: Algoritmi - jednostavna rješenja kompleksnih problema

Srijeda, 5. svibnja na Trećem

Srijeda, 5. svibnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

U srijedu 5. svibnja u 23:05 na Trećem slijedi emisija Treći element: Algoritmi - jednostavna rješenja kompleksnih problema.  

U dosadašnjim emisijama često smo govorili o istraživanjima u umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju, neuralnim mrežama... Danas su računala u svom radu sve sličnija našem mozgu. Prvi je korak programiranje. Kad je program pokrenut, računalo uči i tek kad nauči, možemo ga koristiti.

Provodeći bezbroj puta jedne te iste korake, jednostavne algoritme, računala na kraju rješavaju i neke prilično kompleksne probleme. Upravo o tim jednostavnim, a moćnim algoritmima govorimo u večerašnjoj emisiji. Vidjet ćete, neki od njih mogu biti vrlo praktični i u svakodnevnom životu - primjerice kad ne znate kako biste rasporedili goste na svadbi.

Gosti su prof. dr. sc. Zlatko Drmač, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb; doc. dr. sc. Vedran Čačić, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb; dr. sc. Mathieu Dutour Sikirić, Institut Ruđer Bošković.

Voditelji Martina Manenica i Saša Ceci, redateljica Gordana Bolčić,  urednica Jozefina Stipančević.

Emisiju možete pogledati i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!