Treći element: Čarobni brojevi

12:02 / 19.05.2022.

Autor: HRT

Srijeda, 25. svibnja na Trećem

Srijeda, 25. svibnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Emisija Treći element, koja je na rasporedu u srijedu, 25. svibnja, u 21:25 na Trećem vodi vas u svijet matematike i to, ni manje ni više, nego u svijet čarobnih brojeva.

Većina znanstvenika barem jednom u danu iskoristi broj e, kojem pridaju karakteristike čudesnog broja. Broj π; toliko volimo da slavimo njegov dan 14.3., a za broj phi mnogi će reći da je mističan, pa čak i da otkriva tajne prirodnih zakona.

A tu su još imaginarni i kompleksni brojevi te još mnogo toga čudesnog u matematici. Što je od toga istina, a što mit? Koji od ovih brojeva opravdavaju svoju titulu, a koje ne slavimo dovoljno, otkrivaju nam naši gosti, popularni matematičari i popularizatori matematike.

Gosti su: izv. prof. Tomislav Burić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb i izv. prof. Vjekoslav Kovač, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.    

Voditelji emisije su Martina Manenica i Marko Košiček, redatelj je Mislav Hudoletnjak, a urednica Jozefina Stipančević.

Emisiju Treći element možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!