Treći element: Dodir

28.07.2022.

16:37

Autor: HRT

Utorak, 2. kolovoza na Trećem

Utorak, 2. kolovoza na Trećem

Foto: Treći element / HRT

U utorak 2. kolovoza na Trećem prikazujemo emisiju Treći element: Dodir. 

Zamislite topli ljetni dan i vas kako hodate bosi po travnjaku: pod nogama možete osjetiti toplinu sunca, povjetarac na koži, mekoću tla, kamenčiće u zemlji i pojedinačne vlati trave; možete osjetiti svoj položaj u prostoru, svoje pokrete i poziciju svojih dijelova tijela u njihovom uzajamnom odnosu.

Tako je Nobelov odbor obrazložio nagradu za fiziologiju ili medicinu. Dobili su je profesor David Julius, fiziolog s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, i prof. Ardem Patapoutian, neuroznanstvenik iz istraživačkog laboratorija Scripps La Jolla zbog otkrića i razjašnjavanja fiziološkog funkcioniranja kožnih receptora odgovornih za osjet topline, hladnoće i dodira, što ih čini jednim od dijelova živčanog sustava ključnih za opstanak i evoluciju. Upravo to je tema Trećeg elementa. 

Gošće su: prof. dr. sc. Maja Valić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Marija Heffer s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Voditelji emisije su Martina Manenica, Marko Košiček, redateljica Gordana Bolčić, a urednica Jozefina Stipančević.

Emisiju možete pogledati i u videoteci multimedijske platforme HRTi gdje se nalaze i ostala emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!