Treći element: Oceanografska pismenost

09.06.2023.

14:07

Autor: HRT

Treći element

Treći element

Foto: HTV / HRT

Treći element, emisiju u kojoj na popularan način govorimo o modernim znanstvenim istraživanjima, prikazujemo četvrtkom u 20:35 na Trećem programu. 

Za kraj 10. sezone u emisiji 9. lipnja odabrali smo prigodnu ljetnu temu - govorimo o moru. Iako kontinentalci često za ulazak u more koriste nepopularan izraz "idemo u vodu", more je puno više od slane vode - mogli bismo reći da je more vodena otopina života.

Kako bismo svi postali svjesniji važnosti utjecaja mora i oceana na nas, ali i našeg utjecaja na mora i oceane, znanstvenici su kreirali koncept oceanografske pismenosti koji se sastoji od sedam ideja i načela koje bi svaki srednjoškolac trebao znati na kraju svojeg obrazovanja.

Jedno od njih je i da bez oceana nema života, odnosno da je važno ne zaboraviti da smo mi plavi planet s razlogom. Život je krenuo iz njega, iz oceana je stigao i kisik, a tu je i spomenuta voda.

Ostala načela predstavit će nam naše gošće. Gošće su dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković, Centar za istraživanje mora IRB-a, Rovinj; dr. sc. Natalija Dunić, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split.

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. Posjetite i naš YouTube kanal i Facebook stranicu emisije Treći dan

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!