18:31 / 08.10.2021.

Autor: HRT

Vrijeme je za jazz: Jazz ciklus orkestra HRT-a, prijenos

Srijeda, 13. listopada na Trećem

Srijeda, 13. listopada na Trećem

Foto: Marija Štilinović / HRT

U srijedu, 13. listopada, u 20 sati na Trećem programu HTV-a i Trećem programu HR-a prenosimo koncert Jazz ciklus orkestra HRT-a iz Studija Bajsić HRT-a. Jazz orkestrom HRT-a ravna Miron Hauser.

Ciklus koncerata pod nazivom Nove skladbe za jazz orkestar postao je jedan od najvažnijih projekata Jazz orkestra HRT-a. Osim što je kroz suradnju s raznim autorima proširio svoj repertoar i povremeno nastavio izvoditi neka od njihovih djela, Orkestar je potaknuo trend pisanja glazbe (skladbi i aranžmana) za big band što je rezultiralo povećanjem broja skladatelja, među kojima je i puno mladih, koji su se potaknuti pozivom za sudjelovanje na tim koncertima odlučili za stvaranje u tom kontekstu, neki i prvi put.

video thumb

Za ovu priliku odabrane su skladbe trubača i skladatelja Marka Šolmana nadahnutog stvaralaštvom orkestara Fletchera Hendersona i Dukea Ellingtona iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Uz njega će se predstaviti i trombonist i skladatelj Hrvoje Štefanić posvetom velikanu jazza, trubaču, skladatelju i aranžeru Thadu Jonesu koji je ostavio snažan dojam na Štefanića i oblikovao njegov ukus, ali i djelima koja su nadahnuta melodijama i napjevima modalnog karaktera i folklorom Podravine, kroz spoj arhaičnog i suvremenog tj. urbanog zvuka današnjice.

Gitarist i skladatelj Bruno Mičetić za koncert s Jazz orkestrom HRT-a odabrao je skladbe svog kvinteta koje donose spoj funka, rocka, latina i jazza, za ovu prigodu prilagođena izvedbama s big band formacijom. 

Urednica je Melanija Pović Jagarinec.

Srijeda, 13. listopada na Trećem

Srijeda, 13. listopada na Trećem

Foto: Vrijeme je za jazz / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!