13:17 / 20.01.2022.

Autor: HRT

Zagreb: Misa i ekumenska molitva u povodu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju, 23. siječnja, na Prvom programu HTV-a, Prvom programu HR-a i multimedijskoj usluzi HRTi u 10 sati iz Zagreba prenosimo misu i ekumensku molitvu u povodu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Iz župne crkve Tijela Kristova u Sopotu treće nedjelje u liturgijskoj godini, koja je nazvana nedjeljom Božje riječi, euharistijsko slavlje predvodit će preč. Ivica Reparinac, župnik u Sopotu. 

Nakon euharistije bit će središnje ekumensko molitveno slavlje kršćanskih Crkava zagrebačkog područja u povodu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana na kojem će sudjelovati predstavnici Katoličke Crkve Zagrebačke nadbiskupije, zatim Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve, bit će i član Upravnog odbora Makedonske pravoslavne crkvene općine sv. Zlata Meglenska u Zagrebu, kao i pastor iz Evangeličke (luteranske) Crkve u RH, zatim predstavnik Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH te član Baptističke Crkve u Zagrebu.

HRT će prvi put prenositi takav jedan događaj. Naime, Molitvena osmina za jedinstvo kršćana na sjevernoj Zemljinoj hemisferi tradicionalno se slavi od 18. do 25. siječnja. Te je datume još 1908. predložio sluga Božji o. Paul Wattson kako bi obuhvatio razdoblje između blagdana Katedre sv. Petra (22. veljače) i blagdana Obraćenja sv. Pavla (25. siječnja) koji u sebi kriju simboliku.

Organizator Osmine je Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstvo "Vjera i ustrojstvo" ekumenskog vijeća Crkava. Građu za ovogodišnju Osminu priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka, a geslo je "Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti" (Mt 2, 1-12). Radi se o Matejevoj naraciji o tri mudraca koji se daju u potragu za novorođenim Kraljem, u čemu im pomaže njegova zvijezda koju slijede do Betlehema.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi. Redatelj je Davor Borić, producent Draško Vrgoč, a organizator Luka Zadravec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!