Znanstveni krugovi

12.01.2023.

12:53

Autor: HRT

Utorkom na Prvom

Utorkom na Prvom

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

Tjedna emisija prati rad naših znanstvenika i gostovanja inozemnih stručnjaka, predstavlja najvažnije događaje u recentnoj znanosti u Hrvatskoj, podsjeća na važne obljetnice i velike znanstvenike te na prijelomne trenutke u znanosti. Znanstvene krugove pratite utorkom na Drugom u poslijepodnevnom terminu.  

U novom izdanju emisije, 17. siječnja, u 17:15 donosimo:

Na koji način rade i kakav je povijesni razvoj električnih mjernih uređaja? Odgovor nudi izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Na dijelu površine naše zemlje još su uvijek prisutne mine i drugi eksplozivi preostali iz razdoblja Domovinskog rata. Stručnjacima u njihovu razotkrivanju pomažu pčele.

Iako bogata vrijednim proteinima, mineralima i vitaminima B kompleksa, janjetina sadržava visok postotak kolesterola i masnih kiselina. Može li se i na koji način smanjiti udio tih štetnih masnoća?

Znanstvenici Laboratorija za interakcije ionskih snopova sudjeluju u velikom europskom istraživačko-infrastrukturnom projektu, s ciljem razvoja kružnoga gospodarstva. 

Urednica je Mirjana Srhoj.

Emisiju na području RH pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!