10 sekundi vječnosti

09.03.2022.

14:32

Autor: HRT

Utorak, 22. ožujka na Trećem

Utorak, 22. ožujka na Trećem

Foto: 10 sekundi vječnosti / dokumentarni film

U utorak 22. ožujka na Trećem programu u 21:15 prikazujemo dokumentarni film "10 sekundi vječnosti" scenaristice i redateljice Snježane Samac. Mjesec i pol nakon razornog potresa u Zagrebu, koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine, snimljeno je stanje jednog dijela institucija koje čuvaju najvredniju hrvatsku baštinu.

Različiti su to muzeji i galerije, akademije i druge ustanove koje izvanjski, iako smo se, recimo, vratili u normalu nakon nezapamćenog šoka koji je svakoga ispunio nezaboravnim strahom, izgledaju gotovo netaknuto! Otvorili su nam svoja vrata da se sami uvjerimo u razrušene prostore, popucale zidove, ceradama prekrivene rupe...

Utorak, 22. ožujka na Trećem

Utorak, 22. ožujka na Trećem

Foto: 10 sekundi vječnosti / dokumentarni film

Naši sugovornici, ravnatelji i kustosi, prepričavaju nam svoje prve doživljaje, brigu o nastaloj šteti i, nerijetko, o financijskim razmjerima koji će biti potrebni da se bar preliminarno, a kamoli studiozno ili antiseizmički osiguraju prostori postojećih institucija i vrate u prvobitno stanje... 

Zagreb i okolica su 9. studenog 1880. osjetili razornu snagu Zemljine sile, još jaču nego li je bila ova 22. ožujka 2020. godine. 

Snimatelji su Mario Marko Krce i Josip Ivančić, a montažerka Irena Korpes.

Dokumentarni fiilm "10 sekundi za vječnost" možete pronaći i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!