150. obljetnica Zagrebačke filharmonije iz HNK

22.02.2021.

12:32

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U četvrtak 25. veljače u 20:30 na Trećem slijedi prijenos svečanog koncerta iz HNK u povodu 150. obljetnice Zagrebačke filharmonije.

Svečani koncert kojim se slavi 150. obljetnica orkestra Zagrebačke filharmonije, započinje Dramatskom uvertirom Blagoja Berse skladanom krajem 19. stoljeća nedugo nakon nastajanja Zagrebačke filharmonije. Program se nastavlja izvedbom simfonijske pjesme Vltava iz ciklusa Moja domovina Bedřicha Smetane, koja je izvedena i na koncertu Zagrebačke filharmonije prije 100 godina, u koncertnoj sezoni 1920./21. Smetanina Vltava predstavlja uzvišenu ljubav prema domovini, naciji i zavičaju te podsjeća na jednaku ljubav, slavenski i europski duh Hrvatske.

U Zagrebačkoj filharmoniji sviraju najbolji hrvatski glazbenici, a njihovu svestranost i kvalitetu dokazuju i dva stavka folklorne tematike iz skladbe Suita iz Hrvatske - Nokturno i Kamene zvijezde Dubravka Palanovića, suvremenog hrvatskog skladatelja i člana dionice kontrabasa Zagrebačke filharmonije.

Svečani koncert završava najpoznatijim Ravelovim djelom Bolero, u kojemu skladatelj uz konstantni ritam španjolskog plesa postepeno predstavlja instrumente te čarobnim vezom uvijek iste teme dovodi do punog volumena i raskoši simfonijskog orkestralnog zvuka.

Koncertni kalendar Zagrebačke filharmonije ispunjen je nastupima, turnejama i suradnjama s vrhunskim glazbenicima iz cijeloga svijeta, a ovom prigodom, svečanim koncertom ravna novi šef-dirigent orkestra, mladi Poljak Dawid Runtz.

Urednica je Marija Ramljak, a redatelj Danko Volarić.

Prijenos možete pratiti i preko naše multimedijske usluge HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!