260 dana

10.11.2022.

09:19

Autor: HRT

Nedjelja, 20. studenoga na Trećem

Nedjelja, 20. studenoga na Trećem

Foto: 260 dana / kazališna predstava

Snimka predstave HNK-a u Osijeku "260 dana" na rasporedu u nedjelju, 20. studenoga, u 21:30 na Trećem. Predstava je nastala prema autobiografskom romanu Marijana Gubine u kojem autor opisuje kako je kao desetogodišnji dječak nakon srpske okupacije Dalja, mjesta u kojem je živio sa svojom obitelji, proveo 260 dana prvo u logoru, a potom zarobljen u vlastitoj kući u selu. 

Obitelj je preživjela brojne patnje i neugodnosti (strah, prijetnje, batinanja, izgladnjivanja, silovanje, pljačku kuće) no strašne posljedice su ostale. Praizvedena u studenom 2014. ova je predstava važna i kao jedno od rijetkih kazališnih svjedočanstava o Domovinskom ratu, nastalih iz vizure nekog od njegovih stradalnika.

Glumci su Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok-Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark, Neven-Lucijan Davidović. Redatelj je Dražen Ferenčina.

Kostimografija: Saša Došen Lešnjaković
Scenografija: Deni i Martino Šesnić
Oblikovanje svjetla: Deni Šesnić
Glazba: Mate Matišić
Urednik: Hrvoje Ivanković 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!