18:25 / 03.04.2021.

Autor: HRT

30. Muzički biennale Zagreb: Filip Fak i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Arija Rasilainena

Subota, 17. travnja na Trećem

Subota, 17. travnja na Trećem

Foto: 30. Muzički biennale Zagreb / HRT

U subotu, 17. travnja na Trećem programu u 17 sati pogledajte 30. Muzički biennale Zagreb: Filip Fak i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Arija Rasilainena izvode djela M. Ivičevića i D. Gasparinija.

Tradicionalni koncert ansambala HRT-a na Muzičkom biennalu Zagreb ovaj put, za 30. izdanje festivala, pripao je ciklusu Kanconijer, odnosno Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a. Pod ravnanjem gosta iz Finske, maestra Arija Rasilainena, koji uz brojne angažmane, trenutačno djeluje kao šef-dirigent Filharmonije Jugozapadne Njemačke iz Konstanza, na programu koncerta bila su dva nova djela, nastala na narudžbu HRT-a odnosno MBZ-a: "Black Moon Lilith" za orkestar Mirele Ivičević, ovosezonske rezidencijalne skladateljice HRT-a, te koncert za klavir i orkestar "Invisible Cities" Danielea Gasparinija uz izvrsnog solista Filipa Faka.

Mirela Ivičević je na narudžbu HRT-a, a za Simfonijski orkestar HRT-a, napisala skladbu koja naziv Black Moon Lilith preuzima iz astronomije odnosno astrologije; riječ je o pojmu koji označava najudaljeniju točku u Mjesečevoj orbiti oko Zemlje, a u brojnim mitologijama javlja se kao epitoma najskrivenijih i najsirovijih ljudskih poriva te moćne ženske energije.

 Partitura uključuje veliki sastav simfonijskog orkestra uz opsežni set udaraljki i klavir, te sugerira široku paletu generiranja zvuka i artikulacije. Skladba je posvećena Simfonijskom orkestru HRT-a i Željku Brkanoviću, preminulom prošle godine, u čijoj je klasi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu skladateljica završila studij kompozicije.

Zahvaljujući pobjedi na natjecanju za petominutni klavirski koncert 29. Muzičkog biennala Zagreb 2017., Daniele Gaparini dobio je narudžbu "dugometražnoga" klavirskog koncerta. Ujedno je time ispunio svoju želju da sklada djelo nadahnuto romanom Nevidljivi gradovi (Le città invisibili) Itala Calvina.

Stoga je i svoj koncert za klavir i simfonijski orkestar naslovio Invisible Cities, opisavši kako je "glazba ovog djela rezultat strogih i jasnih postupaka skladanja te na sličan način nastoji dovesti slušatelja do mentalnog teatra prepunog događaja, sugestija i unutarnjih krajolika". Koncert čine četiri stavka nazvana po četirima od ukupno 55 gradova koliko ih je opisano u devet poglavlja knjige.

Redateljica je Vesna Fijačko Fodor, a urednica Marija Ramljak.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!