15:30 / 17.02.2021.

Autor: HRT

42 prema 1

Srijeda, 3. ožujka na Drugom

Srijeda, 3. ožujka na Drugom

Foto: 42 prema 1 / dokumentarac

Ne propustite u srijedu, 3. ožujka na Drugom programu u 20:05 dokumentarni film 42 prema 1. 

video thumb

U sportu smo navikli na nevjerojatno. Ali nemoguće je nešto posve drugo. Dana 11. veljače 1990. godine, iako je omjer na kladionici bio 42 naprama 1, u boksačkom ringu u Tokiju dogodilo se upravo nemoguće kad je James "Buster" Douglas pobijedio Mikea Tysona i postao svjetski prvak u teškoj kategoriji.

ESPN-ov dokumentarni film iz serije "30 za 30" otkriva nam koliko je to nevjerojatno bilo. Priča počinju u Columbusu, u saveznoj državi Ohio, gdje je Douglas odrastao kao sin boksača. Otac ga je trenirao i vodio kako bi postao jedan od deset najboljih boksača sredinom 1980-ih. No zasjenio ga je uspon "Željeznog" Mikea Tysona, koji je postao svjetski fenomen kad je postao neporaženi i neprikosnoveni prvak svijeta. Kad je njihov meč dogovoren, Douglasu nitko nije davao izgleda. Smatrali su ga sitnom preprekom za prvaka na putu do većih mečeva. Ali toga dana niz nevjerojatnih okolnosti rezultirao je nezamislivim ishodom.

Ako ste bili ljubitelj sporta 1990. godine, nikad nećete zaboraviti gdje ste bili kad ste čuli za ishod meča između Tysona i Douglasa.

Naposljetku, ipak je bio nemoguć.

Odabrala je Martina Rajšek.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!