08:44 / 14.04.2021.

Autor: HRT

45. Osorske glazbene večeri - Ženski zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu 17. travnja u 12.05 na Trećem programu HTV-a reprizno emitiramo koncert Ženskog zbora HRT-a uz instrumentalni ansambl puhača i udaraljkaša pod ravnanjem Tomislava Fačinija, kojim su otvorene 45. Osorske glazbene večeri, 23. srpnja 2020. godine.

Ovaj glazbeni festival koji se održava od 1976. godine utemeljio je televizijski i filmski redatelj Daniel Marušić vođen trima osnovnim premisama: međunarodnim karakterom, afirmacijom hrvatskog suvremenog umjetničkog stvaralaštva te afirmacijom Osora kao grada kulture i glazbe.

45. po redu festival održao se u smanjenom opsegu od 23. srpnja do 16. kolovoza 2020. u renesansnoj bazilici, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nastupili su isključivo hrvatski glazbenici, prema preporukama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Osorske glazbene večeri otvorio je Ženski zbor HRT-a uz instrumentalni ansambl puhača i udaraljkaša pod ravnanjem Tomislava Fačinija, i to izvedbom madrigala Spiriti eccellenti Petra Bergama.

Splitski skladatelj 2020. godine obilježio je 90. rođendan te je uz njegove madrigale na programu izvedena i skladba More Igora Kuljerića, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo Zbora HRT-a ostavili snažan trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Europski dašak na koncertu donijela je skladba Les Angélus Claudea Debussyja u zborskoj obradi Clytusa Gottwalda.

Redatelj je Siniša Bulajić, a urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!