180 godina Matice hrvatske

02.02.2023.

10:22

Autor: HRT

Petak, 10. veljače na Trećem

Petak, 10. veljače na Trećem

Foto: 180 godina Matice hrvatske / dokumentarni film

Na skupštini Ilirske čitaonice u noći s 10. na 11. veljače 1842. utemeljena je Matica hrvatska, najstarija aktivna kulturna ustanova hrvatskoga naroda. Cijelu 2022. godinu Matica hrvatska obilježavala je veliku obljetnicu. Tim povodom snimljen je i ovaj promotivni dokumentarni film. Sintetizirati 180 godina sadržajnog života vrlo agilne i nezamjenjive institucije hrvatskoga društva prilično je teško. Ali vrijedilo je pokušati i dotaknuti barem ključne trenutke tog dugog puta.  

U novim vremena neograničenih, prije svega internetskih produkcijskih platformi položaj i prostor Matice hrvatske znatno je modificiran. Unatoč razvijenom izdavaštvu u Hrvatskoj, Matica je i dalje jedan od najvažnijih nakladnika, što dokazuje da njezina misija u njegovanju lijepe knjige i hrvatskoga jezika nije završena ni nakon 8000 objavljenih knjižnih i časopisnih naslova u 180 godina rada. Ta je tradicija nešto čime se ponosimo i prenosimo novim naraštajima. 

Petak, 10. veljače na Trećem

Petak, 10. veljače na Trećem

Foto: 180 godina Matice hrvatske / dokumentarni film

Uz izdavačku djelatnost, neprestano se prilagođavajući novim izazovima digitalnog doba i medija, dvadesetak stručnih odjela priređuje brojne kulturne i znanstvene događaje: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, tribine i rasprave, stručna i znanstvena predavanja, koncerte klasične glazbe.

Nemoguće je nabrojiti sve one koji su ostavili dubok trag u njezinoj povijesti. Naglašavati nečiji doprinos bilo bi nepravedno prema ostalima jednako vrijednima i važnima, a nespomenutima. U Središnjici se održava više od stotinu manifestacija godišnje, a otprilike toliko i u ostalim gradovima u kojima djeluju Matičini ogranci, njih 125 diljem Hrvatske te u BiH i drugim europskim zemljama. 

Petak, 10. veljače na Trećem

Petak, 10. veljače na Trećem

Foto: 180 godina Matice hrvatske / dokumentarni film

Ovaj dokumentarni film redatelja Leona Rizmaula, nastao 2022. godine u produkciji Matice hrvatske, predstavlja Matičinu djelatnost od početaka do danas s pogledom duboko u 21. stoljeće. Prikazujemo ga u petak, 10. veljače, u 18:30 na Trećem 

Dokumentarac osim na HTV3 možete pratiti i preko mutlimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!