11:09 / 12.08.2021.

Autor: HRT

89 - Ogledala i dim

Petak, 20. kolovoza na Trećem

Petak, 20. kolovoza na Trećem

Foto: 89 - Smoke and Mirrors / dokumentarni film

U petak, 20. kolovoza, na Trećem programu HTV-a u 23.50 slijedi dokumentarni film 89 - Ogledala i dim. Film je odiseja kroz labirint sjećanja na rumunjsku revoluciju i kroz slagalicu događaja i slučajnosti koja vapi da je se posloži i riješi.

Autoru filma bilo je osam godina kad se odigrala revolucija, zbivanja na televiziji izgledala su mu kao kakav performans. Desetljećima poslije otisnuo sam se u potragu za glumcima iz 1989. - Sergiuom Nicolaescuom, Ionom Caramitruom, Geluom Voicanom Voiculescuom, Petreom Romanom, Paulom Cozighianom, Marcelom Păunom.

Pokušao ih je suočiti s dojmovima osmogodišnjeg dječaka, ali i s njihovim sjećanjima i osjećajima. Primijetio je da svoje teorije rekonstruiraju, jedan drugome ih nadopunjuju, a zatim i ukrštaju s onima povjesničara i istraživača i s mislima ljudi prepuštenih dimnoj zavjesi medijskih diverzija u posljednjih 30 godina.

Postoji li Istina s velikim I, ili postoje samo moja i tvoja istina? Je li povijest tek metanarativ koji služi različitim taborima koji dovode u pitanje njezinu nedužnost?

Načinjen od izvještaja i intervjua, sniman tijekom jednog desetljeća uz korištenje videoarhiva Rumunjske televizije, Paula Cozighiana i fotografija iz različitih zbirki, dokumentarac pokušava prodrijeti kroz tešku zavjesu koja visi preko tih ključnih dana nedavne povijesti, analizirajući istodobno odjeke koji se još čuju u kolektivnoj svijesti mlađih generacija.

Scenarist i redatelj filma je Alexandru Stănescu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!