Genijalni um

08.03.2022.

08:56

Autor: HRT

Utorak, 22. ožujka na Drugom

Utorak, 22. ožujka na Drugom

Foto: Genijalni um / film

U ciklusu A Oscara dobiva..., u utorak 22. ožujka na Drugom programu u 21 sat, prikazujemo dramu Genijalni um.

video thumb

Genijalni um je izvrstan biografski film o legendarnom nobelovcu Johnu Nashu u kojemu je redatelj Ron Howard vješto sveo bogati Nashov životopis na najvažnije epizode, osobito uspjelo iskoristivši njegovu shizofreniju za neobičnu naraciju u kojoj osim stvarnih likova važno mjesto zauzimaju i oni izmišljeni.

Nagrađen je s četiri Oscara - u kategoriji najboljeg filma, režije, sporedne ženske uloge (Jennifer Connelly) i scenarističke adaptacije (Akiva Goldsman). Preostale četiri nominacije nisu potvrđene, među njima za glavnu mušku ulogu, iako je Russell Crowe ostvario još jednu izuzetnu ulogu.

Utorak, 22. ožujka na Drugom

Utorak, 22. ožujka na Drugom

Foto: Genijalni um / film

Godina je 1947. Iznimno inteligentan mladić John Nash dobiva stipendiju za Princeton. Marljivi Nash ubrzo razvije teoriju koja će presudno utjecati na ekonomiju, a pedesetih godina radi za Vladu u vojno-istraživačkom laboratoriju. S vremenom postaje sve jasnije kako je genijalni Nash shizofreničar koji mnoge stvari umišlja. Veliku podršku pruža mu Alicia, isprva studentica, a potom supruga...

Uz Russella Crowea i Jennifer Connelly u drami snimljenoj 2001. godine glume Ed Harris, Paul Bettany, Adam Goldberg, Judd Hirsch te Josh Lucas

Scenarij potpisuje Akiva Goldsman (prema knjizi Sylvije Nasar). 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!