Accademia Bizantina i Ottavio Dantone

05.12.2021.

16:50

Autor: HRT

Srijeda, 8. prosinca na Trećem

Srijeda, 8. prosinca na Trećem

Foto: 44. Varaždinske barokne večeri 2014. / HRT

U srijedu, 8. prosinca, u 18:50 na Trećem prisjetit ćemo se godine kad je zemlja partner našeg središnjeg nacionalnog baroknog festivala bila Italija - domovina barokne glazbe. Sjajan koncert obilježio je festivalski početak na samom otvorenju. Svjetski priznati talijanski ansambl Accademia Bizantina iz Ravenne u Varaždinskoj katedrali gostovao je pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja, dirigenta i čembalista Ottavia Dantonea.

Srijeda, 8. prosinca na Trećem

Srijeda, 8. prosinca na Trećem

Foto: 44. Varaždinske barokne večeri 2014. / HRT

Na programu su bila remek-djela mahom talijanskoga baroknog repertoara: među concerte grosse Corellija, Vivaldija i Geminijanija umetnut je jednako talijanski tip koncerta Nijemca koji se napajao na talijanskim uzorima, Georga Friedricha Haendela

Naposlijetku se ansamblu koji izvodi isključivo na povijesnim glazbalima ili replikama, prateći zakonitosti povijesnog izvođenja, pridružuje lokalni zbor Varaždinske katedrale, Chorus angelicus, u izvedbi velebne Vivaldijeve "Glorije", u kojoj su solistice sopranistice Ana Jembrek (Hrvatska) i Rodica Vica (Rumunjska) te altistica Delphine Galou (Francuska). Uoči koncerta zabilježili smo uvodni razgovor s Ottaviom Dantoneom koji predstavlja ansambl i repertoar kojim se bavi.

Redatelj je Danko Volarić, a urednica emisije Jana Haluza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!