Adam i Ida - Gotovo bajka

18.01.2023.

08:41

Autor: HRT

Adam i Ida Paluch prvi će put svoju životnu priču ispričati njemačkoj snimateljskoj ekipi. To je nevjerojatna priča o potrazi za identitetom koja je trajala cijeli život, o gubitku, o potrazi za pripadnošću. Ispričana je kroz intervjue i animacije koje ilustriraju mutna sjećanja židovskih blizanaca. U subotu, 28. siječnja na Drugom programu u 20:15 prikazujemo dokumentarni film  Adam i Ida - Gotovo bajka.

Subota, 28. siječnja na Drugom

Subota, 28. siječnja na Drugom

Foto: Adam i Ida - Gotovo bajka / dokumentarni film

Adam i Ida imali su samo tri godine kada su ih razdvojili tijekom holokausta. Adam je preživio koncentracijski logor i poslije je usvojen. Ida je preživjela rat zahvaljujući poljskom paru koji ju je skrio. Oba djeteta su krštena, izdali su im lažne rodne listove s novim imenima.

Odrasli su kao katolici. Činilo se nemogućim da će se ikada više vidjeti. Međutim, blizanci su osjećali da nešto nedostaje. Putovanje koje je trajalo 53 godine odvelo ih je na drugu stranu svijeta.

Jednoga dana Ida je prepoznala svojega brata na fotografiji u novinama jer je sličio njezinu djedu. Kada su se stranci napokon sreli, bili su uvjereni da su se napokon pronašli. "Znamo da smo to mi", kaže Ida. Je li to sretan kraj? Možemo li pobijediti povijest?

Subota, 28. siječnja na Drugom

Subota, 28. siječnja na Drugom

Foto: Adam i Ida - Gotovo bajka / dokumentarni film

Dokumentarni film ADAM & IDA - ALMOST A FAIRYTALE odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!