Agatha Christie: Ubojstva po abecedi

03.12.2022.

13:34

Autor: HRT

ABC Murders jedna je od najsmjelijih priča Agathe Christie, u kojoj spisateljica stravu pred serijskim ubojicom uvodi davno prije navedenog slučaja kriminalističke fantastike. Uz naslove kao što su Ubojstvo u Orijent ekspresu i Smrt na Nilu, ovo je jedan od crème de la crème romana o Poirotu. U sklopu Krimi petka, 16. prosinca u 22:55 na Drugom slijedi prvi nastavak druge sezone serije Agatha Christie: Ubojstva po abecedi. 

Galerija
Petak, 16. prosinca na Drugom , Foto: Agatha Christie: Ubojstva po abecedi /serija
Petak, 16. prosinca na Drugom, Foto: Agatha Christie: Ubojstva po abecedi /serija

Godine 1933. Britanija je na udaru ubojice poznatog samo kao A.B.C. Napada metodički i na poprištu svakog ubojstva ostavlja primjerak željezničkog vodiča ABC. Dok Hercule Poirot nastoji provoditi istragu, na svakom koraku nailazi na prepreke. Postavlja mu ih policija koja mu više ne vjeruje, javnost koja ga više ne obožava i neprijatelj odlučan nadmudriti ga. U odmjeravanju snaga s njegovim najlukavijim neprijateljem, sve će u vezi s Herculeom biti dovedeno u pitanje: njegov autoritet, njegova dosljednost, njegova prošlost i njegov identitet. 

Petak, 16. prosinca na Drugom

Petak, 16. prosinca na Drugom

Foto: Agatha Christie: Ubojstva po abecedi / serija

Roman slavne Agathe Christie ekraniziran je 1965. godine kao The Alphabet Murders s Tonyjem Randallom u ulozi Poirota, te za epizodu ITV-ovog Poirota Agathe Christie's s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi. Poslužio je i kao nadahnuće za razne produkcije na stranim jezicima.

U prvoj epizodi ove ekranizacije, 1933. Hercule Poirot (svjetski poznati belgijski privatni detektiv koji je postao stranac u Britaniji 1930-ih), stariji i više sijed, prima pisma u kojima mu se prijeti ubojstvom. Pošiljatelj se potpisuje samo kao A.B.C. Hercule odnese pisma na policiju, no otkrije da su svi njegovi stari prijatelji otišli. Uskoro se dogodi ubojstvo i da bi uopće bilo ikakve nade da će ubojica biti uhvaćen, nekoć veliki detektiv morat će uzeti stvar u svoje ruke. 

Petak, 16. prosinca na Drugom

Petak, 16. prosinca na Drugom

Foto: Agatha Christie: Ubojstva po abecedi / serija

U seriji originalnog naslova The ABC Murders glume John Malkovich (Hercule Poirot), Rupert Grint (Crome), Andrew Buchan (Franklin Clarke), Anya Chalotra (Lily Marbury), Eamon Farren (Cust), Jack Farthing (Donald Fraser), Tara Fitzgerald (Lady Hermione Clarke), Shirley Henderson (gospođa Rose Marbury).

Scenaristica i izvršna producentica je Sarah Phelps, a redatelj Alex Gabassi.  

Petak, 16. prosinca na Drugom

Petak, 16. prosinca na Drugom

Foto: Agatha Christie: Ubojstva po abecedi / serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!