Agonija i ekstaza

01.01.2022.

13:07

Autor: HRT

 Nedjelja, 16. siječnja na Prvom

Nedjelja, 16. siječnja na Prvom

Foto: Agonija i ekstaza / film

U ciklusu Zlatno doba Hollywooda, u nedjelju, 16. siječnja, u 23:05 na Prvom, slijedi američki biografski film Agonija i ekstaza. Izvrstan je to film slavnoga engleskoga redatelja Carola Reeda o genijalnome renesansnom umjetniku Michelangelu Buonarrotiju i njegovom vjerojatno najvećem umjetničkom pothvatu, oslikavanju stropa Sikstinske kapele u Vatikanu, koje je trajalo od 1508. do 1512. godine.

 Nedjelja, 16. siječnja na Prvom

Nedjelja, 16. siječnja na Prvom

Foto: Agonija i ekstaza / film

Rim, početak 16. stoljeća. Dok bijesne ratovi, Michelangelo, već renomirani kipar, radi u kamenolomima i klesarskim radionicama u Firenzi, Carrari i drugdje. Prepoznavši ga kao idealnu osobu za oslikavanje stropa Sikstinske kapele u Vatikanu, papa Julije II. ga unajmljuje, te on počne oslikavanje motivima dvanaestorice apostola. Nezadovoljan svojim radom uništi freske i odlazi u Carraru. Tamo doživljava nadahnuće koje ga ohrabri, te odluči vratiti se u Vatikan i oslikati kapelu prema svojim novim zamislima. Usprkos prvotnom papinom nezadovoljstvu, Michelangelo će stvoriti jedno od najvećih remek-djela...

Galerija
 Nedjelja, 16. siječnja na Prvom   , Foto: Agonija i ekstaza/film
 Nedjelja, 16. siječnja na Prvom , Foto: Agonija i ekstaza/film

Usredotočivši se na kompleksnu osobnost Michelangela, te na njegov ponekad zategnuti odnos s papom, film redatelja Carola Reeda izvrsno odražava duh toga vremena, te zorno predočava grandiozni umjetnički rad.

Glavne uloge u filmu The Agony and the Ecstasy iz 1965. godine tumače izvrsni glumci, Charlton Heston i Rex Harrison. Ovaj spektakularni film bio je nominiran za pet Oscara, a osvojio je nekoliko nagrada na raznim filmskim festivalima. Zanimljivo je da je irski slikar Niccolo d'Ardia Caracciolo za potrebe snimanja oslikao repliku Sikstinske kapele.

Phillip Dunne napisao je scenarij prema romanu Irvinga Stonea.

 Nedjelja, 16. siječnja na Prvom

Nedjelja, 16. siječnja na Prvom

Foto: Agonija i ekstaza / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!