18:49 / 02.08.2021.

Autor: HRT

Alamo

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Foto: Alamo / film

Američka ratna drama Alamo, redatelja i koscenarista Johna Leeja Hancocka, na rasporedu je u subotu, 14. kolovoza, u 20:10 na Prvom programu HTV-a. 

Nakon što je 1835. meksički predsjednik, general Antonio López de Santa Ana poništio ustavom zajamčene ovlasti pojedinih provincija, američki doseljenici u Teksasu pobunili su se protiv njegova diktatorskog režima. I dok vlasti u Washingtonu budno motre na događaje u susjednom Meksiku, stanovnici vojne utvrde Alamo u San Antoniju očekuju napad meksičke vojske.

video thumb

Do njega će doći krajem veljače 1836. pri čemu će se dvjestotinjak američkih branitelja suprotstaviti višestruko brojnijim Meksikancima. U okruženom Alamu obranu će organizirati pukovnik James Bowie, potpukovnik William Travis te dobrovoljac iz Tennesseeja, legendarni kongresnik Davy Crockett...

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Foto: Alamo / film

Osnovan 1718. kao španjolska misija, Alamo je povijesnu slavu stekao kao utvrda pobunjenika protiv režima meksičkog predsjednika Antonija Lópeza de Santa Ane. Pobunjenike su najvećim dijelom činili američki doseljenici koji su 1835. podigli revoluciju nezadovoljni centralizacijom zemlje. Alamo je postao simbol revolucije te, unatoč porazu pobunjenika, bila je to ključna bitka u proglašenju neovisnosti Teksasa koji će 1845. postati dijelom SAD-a.

Stoga je američku povijest 19. stoljeća te općenito američku kolektivnu svijest teško zamisliti bez legendarnog Alama. Usprkos tomu Hollywood se rijetko bavio tom temom, pa je redateljski debi Johna Waynea iz 1960. u kojem je slavni glumac glumio Davyja Crocketta do danas ostao najpoznatiji film na tu temu.

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Foto: Alamo / film

Tomu je pokušao parirati američki redatelj i scenarist John Lee Hancock i to je bio jedan od najambicioznijih projekata američke kinematografije. Zamišljen je kao spoj intimističke drame i ratnog spektakla u čemu su redatelju ključno pomogli njegovi koscenaristi Leslie Brown i Stephen Gaghen. Rezultat je opori prikaz unaprijed izgubljene bitke koja će ipak svojom važnošću i simbolikom bitno utjecati na novi američki prodor prema jugozapadu. 

Glumačku ekipu u filmu THE ALAMO iz 2004. godine predvodi oskarovac Billy Bob Thornton, uz njega je Dennis Quaid, zatim Jason Patrick te Patrick Wilson. Američkim kolegama pridružili su se i Meksikanac Emilio Echevarría te Španjolac Jordi Molla.

Izvrstan rad obavio je i Oscarom nagrađeni snimatelj Dean Semler, baš kao i scenograf Michael Corenbluth koji je ravnao najvećim setom ikad izgrađenim u povijesti američke kinematografije.

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Foto: Alamo / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!