Alojzije Viktor Stepinac

20.03.2021.

12:26

Autor: HRT

Petak, 2. travnja na Prvom

Petak, 2. travnja na Prvom

Foto: Alojzije Viktor Stepinac / dokumentarni film

U petak, 2. travnja na Prvom programu u 23:25 ne propustite dokumentarni film Alojzije Viktor Stepinac (2019.). Film prati život Alojzija Stepinca od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću i pokušava odgovoriti što nam Stepinac ostavlja kao svoju oporuku. Detaljan je to prikaz boravka u Lepoglavi i krašićkom sužanjstvu, a govori i o milicijskoj represiji i trovanju. S posebnom je pozornošću obrađeno razdoblje od 1941. do 1946. godine te pokušava demistificirati ulogu nadbiskupa Stepinca kada govorimo o vjerskim prijelazima, spašavanju kozaračke djece, o Jasenovcu, o odnosu s Pavelićem i Titom. 

Petak, 2. travnja na Prvom

Petak, 2. travnja na Prvom

Foto: Alojzije Viktor Stepinac / dokumentarni film

O Alojziju Stepincu u filmu govore domaći i strani povjesničari: Mario Jareb, Hrvoje Klasić, Jure Krišto, Goran Hutinec, Miroslav Akmadža, Ivo Goldstein, Roberto de Mattei, Luigi Allena, Ljubodrag Dimić, Milan Koljanin, Radmila Radić, Bojan Dimitrijević; crkveni velikodostojnici: kardinal Joao Braz de Aviz, kardinal Josip Bozanić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, slavonski episkop Jovan Ćulibrk, postulator kauze mons. Juraj Batelja.

Povijesne događaje prate igrane scene, kardinala Stepinca u filmu glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić, a narator u filmu je glumac Dragan Despot.

Posebnost i vrijednost ovoga filma je u tome što o kardinalu Stepincu možda prvi put na istom mjestu govore najpoznatiji hrvatski i srpski povjesničari te članovi i Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve.

U filmu je korišten bogat arhivski materijal Hrvatske televizije, a snimalo se u Zagrebu, Brezariću, Krašiću, Lepoglavi i Rimu.

video thumb

Scenarist i urednik je Niko Kostanić.

Redatelj je Neven-Mihael Dianežević, montažer Damir Horvatek, direktor fotografije Ivan Kovač.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Reprizno dokumentarac pogledajte u subotu, 3. travnja na HTV2 u 14:25.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!