Alpe Dunav Jadran

19.01.2021.

12:05

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

U subotu 23. siječnja na HTV4 u 18:25 prikazujemo premijerno izdanje međunarodnog magazina Alpe Dunav Jadran koji i ovoga vikenda donosi nove raznovrsne slike iz Srednje Europe.

Lika je oduvijek poznata po ljepoti krajolika i oštrim zimama, a već dulje i kao hrvatska regija iz koje se ljudi najviše iseljavaju. No pandemija korone i mjere sveopće izolacije neočekivano su je pretvorile u mjesto poželjno za život.


Tršćanska udruga "Oltre quella sedia" (u slobodnom prijevodu "Izvan te stolice") već više od 15 godina pomaže djeci koja teško uče te im nastoji osmisliti razvojni put i osamostaljenje.


Marija Terezija vladala je zemljama srednje Europe prije tristo godina. U Sloveniji je i danas smatraju dobrom vladaricom: uvela javno zdravstvo, obvezno osnovno školovanje, kućne brojeve... Ali i krumpir u prehranu.


Kotač vremena ne možemo vratiti, ali možemo odabrati hobi koji čuva vrijeme – smatra Béla Hatvani iz mađarskog Kunszállása. U 40 godina prikupio je dovoljno ura za povijesni vremeplov.


U doba masovne proizvodnje robe unikati su sve rjeđi. Tako je i s opremom za zimske sportove. No majstori u brdima oko Garmisch-Partenkirchena znaju sami izraditi svoje skije, u dva dana.Urednica je Daria Marjanović, a realizatorica Sanja Arsenić


Reprizno izdanje emisije možete pogledati u nedjelju u 15:05 i u 3:30.


Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.
       

Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.


Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!