14:27 / 28.06.2021.

Autor: HRT

Amélie

Utorak, 6. srpnja na Prvom

Utorak, 6. srpnja na Prvom

Foto: Amelie / film

U utorak 6. srpnja u 21 sat na Prvom programu prikazujemo film Amélie redatelja Jean-Pierre Jeuneta.

Amélie Poulain senzibilna je, maštovita i plaha konobarica kafe-bara "Dvije vjetrenjače" u Parizu, koja živi u svom svijetu. Izolirano djetinjstvo bez majke učinilo ju je više promatračem negoli sudionikom, te poput dobre vile, anđela čuvara ili svetice iz prikrajka bdije nad nesretnim, malim ljudima s Montmartrea usrećujući ih jednostavnim rješenjima.

video thumb

No, nikad to ne čini izravno, već nevidljivo, zaobilaznim putem. Prekretnicu u njezinu životu predstavljao je pronalazak stare kutijice iz djetinjstva nekog dječaka koji je davno prije živio u stanu u kojem je sada Amélie. Ona želi pronaći toga dječaka, sad muškarca srednjih godina, i razveseliti ga kutijicom. Nakon toga događaja, vrlo je lako pronalazila i druge ljude čije je živote bilo potrebno oplemeniti i razveseliti...

Utorak, 6. srpnja na Prvom

Utorak, 6. srpnja na Prvom

Foto: Amelie / film

Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma (uz još četiri nominacije za istu nagradu), proglašen je najboljim europskim filmom 2002., dobio BAFTA-u za najbolji scenarij, Césara za najbolji film i režiju, te nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film. "Amélie" je izvrstan film ne samo zato što priča začudnu priču o dobronamjernom i ljupkom liku, već i stoga što to čini na zanimljiv način. 


Utorak, 6. srpnja na Prvom

Utorak, 6. srpnja na Prvom

Foto: Amelie / film

Film se poigrava neobičnim životnim "istodobnostima" s dubljom kozmičkom porukom, u slavlju mističnoga smisla života koji prolazi. Bogata humorom, maštovitošću, narativnom inventivnošću, prekrasnim vizualnim kompozicijama, "Amélie" je bajka za odrasle koja diše punim životom nekonvencionalnoga Pariza.

Redatelj predstavlja alternativni Pariz - onakav kakav postoji samo u mašti romantičara, djelomično starim mjuziklima, ili razglednicama s početka 20. stoljeća - mjesto na kojem čudesno buja na najneočekivanijim mjestima, a sudbinsko vreba iza svakog ugla, mjesto gdje odbačene fotografije dijele savjete, namještaj oživljuje noću, a jedna mlada žena orkestrira nenametljiva i dražesna mala čuda.

Utorak, 6. srpnja na Prvom

Utorak, 6. srpnja na Prvom

Foto: Amelie / film

U fantastičnoj komediji/drami AMÉLIE iz 2001. godine naslovne uloge tumače Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta, Serge Merlin, Jamel Debbouze, Clotilde Mollet. 

Scenaristi su Jean-Pierre Jeunet i Guillaume Laurant. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!