08:27 / 15.03.2022.

Autor: HRT

Američki Arktik - Ugroženo utočište

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Foto: Američki Arktik / dokumentarni film

Obalna nizina na sjeveru Aljaske jedinstveno je mjesto. Tisućljećima ovamo svako ljeto dolaze golema krda sobova i jata ptica selica. Bioraznolikost je veća nego na ijednom drugom zaštićenom području u arktičkom krugu. To je ANWR ili Arktički rezervat prirode. Dokumentarni film Američki Arktik, koji prikazujemo u srijedu 30. ožujka u 16:45 na Drugom, pokazuje svu raskoš, nepregledno prostranstvo i neopisivu ljepotu djevičanske prirode na krajnjem sjeveru Aljaske, jednom od posljednjih utočišta sobova i sjevernih medvjeda. 

Sniman četiri godine, donosi jedinstven uvid u život najpoznatijih arktičkih životinja. Na impresivnim snimkama iz zraka vidjet ćemo goleme razmjere godišnje migracije sobova i saznati s kakvim se opasnostima susreću na putu. Kamera je zabilježila i kako vukovi i grizliji strateški vrebaju i napadaju njihova krda.

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Foto: Američki Arktik / dokumentarni film

Arktička obalna nizina prostire se od obale prema jugu, do podnožja gorja Brooks. Na tom području blagih brežuljaka, malih jezera i isprepletenih rijeka prevladava tundra - nisko grmlje, travoliki šaš i mahovina.

Sobovi u lipnju putuju u obalnu nizinu kako bi ondje podigli mladunce. Ptice selice i kukci uživaju u izobilju kratkog arktičkog ljeta. Deseci tisuća snježnih gusaka u rujnu se dolaze odmoriti prije nego što nastave put u južnije krajeve, a mošusno govedo ovdje je trajno nastanjeno.

Duž sjeverne obale rezervata barijerni otoci, obalne lagune, slane močvare, riječne delte i arktička obalna tundra pružaju stanište vodenim pticama selicama, uključujući gavke, guske, labudove i različite močvarice.

Ali taj rajski krajolik skriva još jedno prirodno bogatstvo. Vjeruje se da ispod površine leži gotovo 8 milijuna barela nafte, uglavnom na tzv. Području 1002. 

Dokumentarni film odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!